КАК СЕ ХРАНЯТ ГОЛЕМИТЕ ШАМПИОНИ? ДАРЯ КЛИШИНА

Въпросът за храненето е един от основните, които се засягат в почти всеки разговор между лекоатлети. Какво си ял, това добре ли е или не, чу ли диетата на еди – кого си? Като интересът е свързан с два важни момента: как да осигурим на организма си това, от което има нужда и как да поддържаме състезателното си тегло? В следващите редове ще хвърлим светлина върху режима на хранене на някои от най-големите лекоатлети в света.

Ето и менюто на една от най-красивите атлетки – Даря Клишина – европейска и световната шампионка за девойки в скока на дължина и златна медалистка от еврошампионата в зала през 2013-а.

Даря Клишина признава, че се стреми да се храни умерено и здравословно. Закуската й е „оранжева” и обикновено включва чаша портокалов сок, яйца на очи и препечени филийки с любимия й конфитюр от праскови.

Даря следва съветите на треньора си, че „спортистът не трябва да се лишава от нищо”, за да може организмът да работи правилно. Затова обядът и вечерята са балансирано съчетание от въглехидрати, белтъчини и мазнини – месото е с пресни зеленчуци, рибата е с варени картофи, печеното пиле е с варен ориз. Скачаката споделя, че няма никаква опасност от качване на излишни килограми, когато се храниш умерено и не преяждаш. Любими десерти са й компотите и киселите от различни плодове. Обича да пие зелен или бял чай без захар, позволява си до две чашки кафе на ден.

Но Даря смята, че има и нещо много важно. Не само тренировките и подходящата диета правят тялото стройно и в добра кондиция. „Ако обичаш себе си и своето тяло, то ще бъде винаги красиво и стройно. Всичко, което аз правя през деня, го правя с усмивка. Когато настроението е добро, няма опасност от депресии и от стресове, следователно няма причина човек да се тъпче извънредно със сладкиши и други храни.”

За любимите ястия на Юсейн Болт и Тайсън Гай прочетете тук

Боян Ив. Бойчев

Share Button