Олимпийските нормативи ще се покриват след 1 декември 2020-а

Мирела Демирева и Ивет Лалова-Колио са класирани за олимпийските игри в Токио.

Квалификационният период за леката атлетика за олимпийските игри в Токио, Япония няма да важи от 6 април до 30 ноември съобщиха от Световната атлетика. Промяната на периода се налага от световната пандемия от коронавирус, която спря световния спорт и много от нормалните човешки дейности на планетата.

Нормативите ще могат да се покриват от 1 декември до 29 юни 2021-а година, а олимпийските игри ще се проведат от 23 юли до 8 август същата година. Само за дисциплините маратон и 50 км спортно ходене крайния срок е 31 май 2021-а година.

В периода, когато няма се покриват нормативите, ще се признават официалните резултати от състезания, както и световните рекорди, които са направени според изискванията. Точковата ранглиста на Световната атлетика (базирана на петте най-силни резултата на атлета през годината) също ще заработи на 1 декември 2020-а.

Новите дати за покриване на стандартите за игрите бяха консултирани с Комисията на атлетите, президентите на континенталните атлетически асоциации и съвета на Световната атлетика.

Половината от атлетите вече са покрили нормативи през 2019-а и началото на 2020-а, а те ще бъдат зачетени. Сред тях са и българските атлетки Мирела Демирева (скок височина) и Ивет Лалова-Колио (100 м и 200 м).

Share Button