Хесус Анхел Гарсия се готви за осмите си олимпийски игри

50-годишният испанец Хесус Анхел Гарсия се готви за олимпийските игри в Токио, въпреки че те бяха отложени с година по-късно, заради пандемията от коронавирус, която завладя целия свят.

Гарсия, който е легенда в спортното ходене, ще бъде само на три месеца от 52-ия си рожден ден в началото на игрите на 23 юли 2021-а, и ако участва, ще бъде първият атлет в историята, който се е състезавал на осем олимпийски игри. Тогава Хесус няма да може да бие рекорда на 53-годишния канадец Пърси Виер, който участва на олимпийския маратон в Берлин през 1936-а и все още е най-възрастният олимпиец в леката атлетика.

Първото участие на Гарсия под петте преплетени кръга е през 1992-а в Барселона пред собствена публика. На следващата 1993-а година Хесус печели световната титла на 50 км спортно ходене. Оттогава исапнецът участва на 13 световни първенства, като на последното в Доха, Катар през 2019-а е осми на 50 км.

В момента ветеранът тренира в своя дом най-вече силова подготовка и се готви за квалификациите за олимпийските игри след края на пандемията, която порази с пълна сила родната му Испания.

Ето и атлетите с най-много участия на олимпийски игри:

7 Хесус Анхел Гарсия (Испания)

7 Мерлин Оти (Ямайка/Словения)

6 Жоао Н‘Тиамба (Ангола)

6 Драгутин Топич (Югославия/Сърбия и Черна гора/Сърбия)

6 Лия Манолиу (Румъния)

6 Теса Сандерсон (Великобритания)

6 Мария Мутола (Мозамбик)

6 Николета Грашу (Румъния)

Share Button