КАК СЕ ХРАНЯТ ГОЛЕМИТЕ ШАМПИОНИ? ЮСЕЙН БОЛТ И ТАЙСЪН ГАЙ

Въпросът за храненето е един от основните, които се засягат в почти всеки разговор между лекоатлети. Какво си ял, това добре ли е или не, чу ли диетата на еди – кого си? Като интересът е свързан с два важни момента: как да осигурим на организма си това, от което има нужда и как да поддържаме състезателното си тегло? В следващите редове ще хвърлим светлина върху режима на хранене на някои от най-големите лекоатлети в света.

Ето и менюто на двaма от най-бързите мъже на света за всички времена – Юсейн Болт (Ямайкa) и Тайсън Гай (САЩ).

За Юсейн Болт и неговите прочути пържени пилешки хапки, с които обядвал преди да постави световните си рекорди, е изписано много. „Исках да хапна нещо пилешко, но наоколо нямаше друга алтернатива и затова си взех хапки” – обяснява спринтьорът произхода на легендата. А иначе

любимата му храна е ямс – вид сладък картоф,

който се отглежда в Ямайка. Доказано е, че ямсът съдържа растителни хормони, близки до тези на човека, които регулират хормоналния баланс на организма, дават допълнителна сила и издръжливост, действат общоукрепващо и подмладяващо. Освен това, като всеки картоф, е чудесен източник на въглехидрати. Като изключим историята с хапките, Юсейн спазва стриктен хранителен режим, който се базира на 60 % белтъчини, 30 % въглехидрати и 10 % мазнини. Всеки ден той приема около 200 грама белтъчини, за да поддържа страховитата си мускулатура. Набавя си ги от печени пилешки филета, свинско и риба. Както виждате, мазнините в храната му са твърде малко.

Интересна е диетата на Тайсън Гай, големия съперник на Болт в късия спринт. Американецът също набляга на белтъчините, които трябва да възстановят уморените мускули и да дадат сила. Гай започва деня си с нещо много традиционно за тези географски ширини: с яйца на очи и бекон. Обядът е постно месо или риба  с много прясна салата, гарнитура от различни варива и пълнозълнест хляб или макарони. Много рядко, но се случва спринтьорът да се отдаде на друга американска страст: бургерите. Любим десерт, който също си позволява рядко, е сладоледът. Вечерята обикновено е печено пиле със салата. Но един от най-бързите мъже на планетата се проявява и като истински ценител на добрата храна и понякога си угажда с истински кулинарни шедьоври. Едно от любимите му ястия се нарича «печено златисто Св. Чарлз». Гозбата със странно име включва печени риба, омар и скариди, задушени гъби и спанак, заляти с дижонски сметанов сос и гарнитура от варен ориз с малки парчета пилешки черен дроб. Звучи превъзходно и е добър източник на въглехидрати и белтъчини за трениращ организъм.

Боян Ив. Бойчев

Материалът е публикуван в брой 79 (1/2012) на списание „Атлетика“

Share Button