Бивш световен рекордьор арестуван за нарушение на вечерен час

Уилсън Кипсанг, бивш световен рекордьор в маратона, бе арестуван за нарушаване на комендантски час – част от мерките за ограничаване на коронавируса, предприети от властите в Кения.

Маратонецът е бил в компанията на приятели в популярен местен бар малко след 19:00 часа, докато комендантският час, въведен в страната, е 17:00 часа.

„За съжаление, вместо да преследва истинските престъпници, полицията е принудена да се разправя със закононарушители, които са уважавани в обществото хора. Тези хора би трябвало да ни помагат да спазваме правилата и да бъдат за пример, но по ирония на съдбата се оказват в първата редица на нарушителите“ – заяви началникът на полицията.

Всъщност това не е първата издънка на Кипсанг в последно време. В началото на годината състезателните му права временно бяха спрени от Международната антидопингова агенция по подозрение за фалшификация на допинг проби. Причината е, че Кипсанг отказал да посочи точното си местоположение, което е задължително.

Кипсанг е един от най-известните кенийски маратонци. Бивш световен рекордьор (2:03:23 ч), бронзов медалист от олимпийски игри, победител в пет състезания от веригата на Големите маратони. Единственият, побеждавал Елиуд Кипчоге на маратон.

Share Button