Спортен календар – пренареждане и надежди за състезания

Новите дати на олимпийските игри в Токио са 23 юли – 8 август 2021-а година.

Това отлагане се наложи от невъзможността най-голямото състезание на планетата да се проведе, както бе запланувано през 2020-а година поради световната пандемия от коронавирус.

В края на март 2020-а спортният живот в света е спрял, защото държавите са обявили, като основна мярка срещу пандемията, забрана за събирането на повече хора на едно място, което наложи затваряне на спортните обекти. Друга причина е невъзможността да се води тренировъчен процес, тъй като повечето спортисти са принудени да стоят вкъщи. Отделна пречка са затварянето на почти всички граници и приземяването на повечето от самолетите, които обслужват граждански полети.

В тази ситуация от МОК обявиха новите дати на игрите и тяхната роля като една пътеводна светлина в сегашната трудна за всички хора ситуация.

Атлетиката е спорт номер едно на олимпийските игри и датите на Токио играят основна роля в следващите състезания.

През 2021-а трябваше да бъде и световното първенство в Юджийн, щата Орегон в САЩ. Американците построиха чисто нов стадион за това първенство, но вече се знае, че то също ще бъде преместено за 2022-а година, за да не се засича с олимпийските игри.

Оригиналните дати на Юджийн бяха 6-15 август 2021-а година, но сега може би ще се изместят през август 2022-а. Там обаче между 11-21 август стои Мултиспортовото европейско първенство в Мюнхен, което е с голям телевизионен договор и няма да може да премести датата си.

Вариант за Юджийн е началото на септември, което не е новост, тъй като световното първенство в Доха, Катар през 2019-а бе в края на септември и началото на октомври. Температурите в Юджийн в началото на септември са между 20-25 градуса, което също е подходящо за шампионата.

Другите топ атлетически събития, които се събират в този период са световните първенства в зала в Нанджинг, Китай – 19-21 март 2021-а и Белград, Сърбия – 11-13 март 2022.

Едно от важните отменени първенства е това в Найроби, Кения, което бе за юноши и девойки под 20 години с предишни дати 7-12 юли 2020-а. Новите дати на това състезание се очакват от Световната атлетика, а вариантът за тези атлети, които трябваше да участват през юли, родени през 2001-а и 2002-а, е то да се проведе в края на 2020-а година.

Какво е положението с българския спортен атлетически календар? Българските национални шампионати в зала за 2020-а преминаха без проблеми в София през януари и февруари.

Началото на кризата с коронавируса в България започна на 8 март, когато бяха обявени и първите случай в страната ни. Тази дата съвпадна с края на шампионата по хвърляния в Балчик и турнира по спортно ходене в Поморие. Балканският шампионат по спортно ходене се състоя при почти военно положение в Украйна на 14 март, а ден след приключване на състезанието, страната затвори границите си.

Това бяха и последните атлетически състезания в България и на Балканите преди въвеждането на извънредно положение на 13 март, което засега е обявено до 12 април.

Мерките за безопасност на общественото здраве в България включваше затваряне на всички спортни обекти и прекратяване на груповите спортни занимания, след като в няколко европейски страни се заразиха стотици хиляди хора само за седмици, а загиналите надхвърлиха 20 000.

Бяха затворени зали, стадиони, фитнеси и дори парковете и градинките, както и националните паркове в планините.

Състезанията от спортния календар през март и април са напълно отменени, но това се очертава и през май. Първият отложен национален шампионат е този по планинско бягане на 25 април, който трябваше да се проведе в Нова Загора.

Няколко маратона, които трябваше да се проведат през пролетта в Стара Загора, Пловдив и Плевен обявиха нови дати през есента на 2020-а.

Най-оптимистичният вариант за рестартиране на състезанията в България е през юни, за да може да има и някакъв минимален подготвителен период.

БФЛА и АБАФ имат амбииции за провеждане на всички си шампионати през 2020-а. На хоризонта е и европейския шампионат за мъже и жени е Париж от 25 до 30 август, който все още няма промени в датите.

Засега светът обаче е притихнал и следи едно друго състезание – медицинските работници срещу епидемията от коронавирус по света.

Това състезание се определя от някои като битката на човечеството през последните 100 години, а статистиката на надпреварата на 31 март 2020-а в 11:45 е следната:

Заразени с коронавирус: 787 438

Починали от коронавирус: 37 846

Излекувани от коронавирус: 165 938

Share Button