Добромир Карамаринов: Надежда за състезания през тази година има

Президентът на Българска федерация лека атлетика Добромир Карамаринов говори пред www.atletikabg.com за предизвикателствата пред света на атлетиката, в днешните несигурни времена, белязани от пандемията на коронавируса, която преобърна всекидневния живот на цялото човечество и се отрази сериозно на спорта.

Като действащ първи вицепрезидент на Европейската атлетика на 25 март 2020-а той оглави организацията поради заболяване на действащият президент Свен Арне Хансен.

Така Карамаринов вече е президент на БФЛА, АБАФ и Европейската атлетика. 62-годишният българин застана начело на българската, балканската и европейската атлетика в един критичен момент за спорта.

Ден преди Добромир Карамаринов официално да застане начело на Европейската атлетика, Международният олимпийски комитет отложи олимпийските игри в Токио за 2021-а година. Спортният атлетически календар е спрян в България и почти по целия свят, но Карамаринов все пак дава надежда за възраждане на спортната дейност и препрограмиране на датите на състезанията.

 • Най-голямото спортно събитие в света за 2020-а година олимпийските игри в Токио бяха отложени за 2021-а година. Какви ще бъдат последствията от това отлагане?
 • Първо целият свят очакваше отлагане на олимпийските игри и всъщност така трябваше и да стане. На първо място е здравето на спортистистите, на хората около тях: на треньорите, на служебните лица, на феновете, на всички. Честността на квалификационния процес щеше да бъде нарушена, поради невъзможността на повечето атлети да се подготвят нормално. Тази промяна на годината на игрите рефлектира в целия спортен календар, тъй като това е най-голямото спортно събитие. Ефектът върху атлетиката, като олимпийски спорт номер едно, естествено, е най-голям.
 • Какви са вариантите за нови дати на олимпийските игри?
 • Три са вариантите за дати, които се обсъждат от Международния олимпийски комитет и местния организационен комитет: а) да се проведат пролетта; б) да се проведат в абсолютно същото време, както бяха планирани тази година – края на юли и началото на август и в) да се проведат есента на 2021-а. Това ще повлияе много на комплексния календар на Световната атлетика, защото има световно първенство на открито в Юджийн, САЩ през същата година. Да се провеждат олимпийски игри и световно първенство на открито в една и съща година не е много смислено.
 • Какви са опциите за нови дати на световното първенство?
 • Ние вече преговаряме с град Юджийн и щата Орегон, който е основен парньор в домакинството, евентуално за 2022-а година. Тогава пък е Европейското първенство по лека атлетика в Мюнхен, което е част от мултиевропейско първенство по няколко спорта, както бе през 2018-а в Берлин и Глазгоу. Там вече има определени дати, които не могат да се пипат и са подписани договори. Затова аз съм в една работна група на Световната атлетика, която трябва да преговаря с МОК за нови дати и намерим нормално решение на въпроса, ако въобще в тази ситуация може да говорим за нормалност. Тази пандемия оказва влияние не само върху спортния живот, а въобще върху целия живот. Ние трябва да се нагодим и първо да опазим здравето на атлетите и да им дадем възможност за най-добра реализация на техния труд.
 • Европейското първенство по футбол бе отложено също от 2020-а към 2021-а. Има ли координация между МОК, Световната атлетика и УЕФА за датите на тези спортни събития?
 • Разбира се. В тези преговори за пренареждане на спортния календар участват всички заинтересувани страни и най-вече телевизиите, които ще координират датите, за да няма засичане на зрителския интерес. Едно преместване на голямо спортно събитие води след себе си още много размествания, но не трябва да има съвпадения на значими спортни събития. Без И Би Ю – нашият телевизионен партньор ние не можем да вземем решение и те винаги са страна от преговорите. И да си говорим честно, футболът не е централния спорт на олимпийските игри – там атлетиката е център на вниманието, като след това са плуването, гимнастиката и т. н.
 • Да се върнем в Европа. Европейското първенство трябва да се проведе в Париж, Франция от 25 до 30 август 2020-а. То все още не е отложено и има ли шансове да се проведе?
 • Пак ще кажа, че здравето на атлетите е наш най-голям приоритет, но ние искаме, да им дадем и възможност да се изявят. Затова засега европейското първенство в Париж остава в календара на същите дати, на които трябва да се проведе по план – 25-30 август. То не може да се мести в рамките на тази година. Разбира се, надяваме се, пандемията да не вземе сериозни размери и тогава ние ще се съобразиме с мерките за безопасност и препоръките на Световната здравна организация и правителствата. В момента Франция е една от засегнатите страни, но дано след няколко седмици нещата се нормализират.
 • Какви са плановете за българската и балканската атлетика?
 • Надяваме се през лятото да рестартираме състезанията в българската и балканската атлетика. Разбира се, като спазваме всички изисквания на СЗО и препоръките, които ни дава нашето Министерство на младежта и спорта. Тук е мястото да благодаря на ММС, че в тези тежки времена мисли и подкрепя всички посветили се на спорта – от спортистите до организациите (клубове, федерации и спортни асоциации).
АБАФ има амбиции да проведе всичките си шампионати
дори в края на лятото и началото на есента

Желанието ни е за възвърнем атлетическия живот в Европа, на Балканите и в България тази година. Имаме амбиции да да проведем и целия календар на АБАФ (Асоциацията на балканските атлетически федерации) и БФЛА, като всичко се успокои ще настрочим или препотвърдим датите на състезанията – най-вече националните шампионати. Генерално целият атлетически календар ще се измести, след като има яснота за края на пандемията и падане на мерките за безопасност. Състезания от „Диамантената лига“, които бяха отложение вече спрягат и коментират възможни дати за септември и дори края на август.

 • Какво е положението с другите атлетически прояви на континента под шапката на Европейската атлетика?
 • В момента работим по Европейското първенство за юноши и девойки под 18 години в Риети, Италия. Знаете, че в момента това е най-засегната европейска страна от коронавируса с хиляди жертви. Но искаме да изместим този шампионат от средата на юли в края на септември и дори в началото на октомври, тъй като климатът там е мек и може да се проведе тогава. Така ще спазим алгоритъма на тази възрастова група и ще подкрепим нашите италиански приятели в тази страна, която е една от люлките на атлетиката в Европа.
 • Тренировъчният процес също бе прекъснат. Какво ще посъветвате треньорите и атлетите?
 • Както отговорих на предишните въпроси: Правим всичко възможно, за да запазим календара и рестартираме спортния живот след няколко седмици при намаляване на пандемията. Пример за това е Китай, където вече има няколко пробни състезания. Надежда има. Нека атлетите да продължават да тренират, да поддържат форма, така както могат спазвайки всички закони и разпоредби, и мислейки за собственото си здраве и здравето на другите. И когато всичко се успокои, те трябва да знаят, че ще имат възможност за реализация. Не сме ги забравили. Мислим за тях, както за здравето им, така и за тяхната реализация. Не се ангажим с конкретни дати, но състезания ще има. Оптимистичен знак от националните федерации е, че в разгара на пандемията в Европа тези дни, дойдоха предварителни заявки за участие на европейското първенство в Париж от всички страни членове на Европейската атлетика  – 49. Само от Лихтенщайн не пуснаха заявка. Това означава, че има глад за състезания и атлетите се готвят според условията.
 • Как работят сега изпълнителнителните бордове на Световната, Европейската и Балканската атлетика?
 • Всъщност, денят ми сега минава в България, като е разделен между четирите ми атлетически мисии – за българската, балканската, европейската и световната атлетика. Всички срещи на бордовете и работните групи стават с видео връзка пред монитора на компютъра, както и по телефона. С Европейската атлетика имаме предимно видео връзка, със Световната атлетика президентът Себастиан Коу поддържа връзка най-вече с континенталните организации повече по телефона. Със служителите на БФЛА и АБАФ държим телефонна връзка и се виждаме за рядко и за кратко през няколко дни.
Share Button