Шест български лекоатлети блокирани в Африка заради COVID-19

Шест от най-добрите ни бегачи на средни и дълги разстояния останаха блкирани на Черния континет заради световната криза с коронавируса.

Кения

Вече близо един месец трима от водещите български атлети в бяганията на средни и дълги разстояния – Милица Мирчева, Йоло Николов и Митко Ценов (СК Атлет – Мездра), са на подготвителен лагер в „Страната на бягащите хора” – Кения.

Йоло Николов и Милица Мирчева

От края на февруари Милица и Йоло тренират в западнокенийския град Елдорет (в превод от езика на масаите: „Камениста река“), разположен на 2 117 м надморска височина, на около 300 км от столицата Найроби, близо до границата с Уганда, а от началото на март Митко, заедно с македонския атлет Дарио Ивановски, водят тренировки в друг известен център за подготовка на най-добрите африкански лекоатлети – Итен (2 400 м н. в.), популярен като „Home of Champions” („Домът на шампионите”), който се намира на 30-ина км от Елдорет.

Тренираме здраво, всичко е наред, сподели националният рекордьор на 3000 м стипълчейз Митко Ценов. Времето тук е супер. С Дарио Ивановски сме заедно в Итен. Има още доста бели атлети, но и много си тръгнаха покрай истерията с коронавируса.

На 25 март бе последният полет от летището в Найроби, след което го затвариха. И ние искахме да се върнем с този полет, но нямаше места. Затова ще останем, докато отвори летището и има полет за вкъщи.

А и поради отлагането на Олимпиадата, няма защо да стоим повече тук. Ще се преместим на друго място. Всичко останало върви добре, тренировките се получават отлично, влязохме много бързо в ритъм.

Ще продължим да се готвим и да чакаме съвсем скоро някое състезание, за да можем да направим силни резултати и да покрием норматива за Токио 2021 още през юни-юли месец.

Бъдете силни и не се предавайте. Вярвам, че съвсем скоро всичко ще е наред!

Митко Ценов и Дарио Ивановски

Първоначалните ни планове бяха да останем в Елдорет до 2 април и Милица да участва на маратона в Бостън на 20 април, разказа Йоло Николов. Но след като отмениха всички възможни маратони през април и май, не ни остава нищо друго, освен да продължим да тренираме тук и да чакаме подходящия момент. Хубавото е, че условията в Кения са едни от най-добрите в света по отношение на средните и дълги бягания.

Милица тренира с едни от най-силните жени в маратонската дистанция. Режимът ни на живот е сведен буквално само до сън – тренировки – храна. Това се повтаря всеки ден, ден след ден. Седмично пробягваме около 200-220 км, всеки ден между 20 и 40 км. Да правиш това дни, месеци наред не е лесна работа и изисква пълна отдаденост и концентрация. Това е нашата работа и ние се стремим да бъдем най-добрите във всяко едно отношение.

Благодарим на хората, който ни помогнаха да сме тук, редом с най-добрите в света – Българската федерация по лека атлетика в лицето на г-н Добромир Карамаринов, който се погрижи нищо да не ни липсва до този момент и да работим спокойно. Огромни благодарности на фирма „Булнет“, в частност на Деница и Христо Ценови, за доверието и подкрепата през годините. Семействата и приятелите ни, които, волно или неволно, се налага да работят наравно с нас за благото на българския спорт и по-точно – на леката атлетика.

Благодарности на „Чичо Стефчо“, така наричаме по нашенски Стивън Чероно, световен рекордьор на 3000 м с препятствия (б. а. 7:53.63 мин.) и двукратен световен шампион в тази дисциплина. Това е човекът, който в Кения е като наш ангел хранител, грижи се нищо да не ни липсва и да се чувстваме като у дома си. Поздрави на Мездра и България!”

Евгени Игнатов, българските атлети в РЮА и техни фенове

Република Южна Африка

Световният шампион по лека атлетика за хора с увреждания – Християн Стоянов, научи новината за отлагането на параолимпийските игри, изолиран на 11 000 км от родината – в Йоханесбург, Република Южна Африка.

Заедно с него и националния състезател в бяганията на средни и дълги разстояния Стоян Владков и талантливата девойка от Русе Ива Чиликова.

Тримата тренират при национаният рекордьор на 1500 м, 2000 м, 3000 м, 5000 м и 10 000 м Евгени Игнатов, който също в Южна Африка.

От два дни насам и тук започнаха да се взимат много сериозни мерки относно коронавируса и така се развиха нещата, че и ние ще седим затворени, както всички други в България и цяла Европа. Очаквахме вече да сме си в България, вчера трябваше да пътуваме, но това, което се случи, точно вчера спряха абсолютно всички полети от Африка за Европа и за света като цяло, така че оставаме тук за неизвестно дълго време„, споделя Християн пред bTV за ситуацията в Република Южна Африка.

Страната е най-засегната от COVID-19 на континента, като през последните дни регистрираните случаи на заразени скочиха до 1000. Властите подготвят населението за период на карантина, който ще започне в петък (27 март). 

Християн Стоянов тренира в Република Южна Африка

Наистина не звучи оптимистично, макар че тук сме на топъл климат, условията са хубави за тренировки, въобще до момента няма от какво да се оплачем. Дори от утре, когато вече на всички граждани ще им бъде забранено да излизат, ние сме в един доста голям комплекс, в който всъщност имаме условия къде да тренираме и да продължим тренировката си, така че всичко за нас остава почти нормално„, добавя Християн.

Параолимпиецът ни обаче е спокоен и въпреки че голямата цел се отлага с година, тренировките остават по график – тежки и съвестно изпълнявани. 

Това е нещо, което всички ние очакваме, всички, които се занимаваме със спорт го очакваха, но знаехме, че до няколко дни това ще стане факт. Просто вчера, като се случи изведнъж и когато то вече е официално, някак си, как да ви кажа. Поне при мен дойде една тъга, все пак отменят олимпийски игри.“Християн е откровен, че не е спирал да мисли за най-големия спортен форум. 

Мисля си за тези олимпийски игри още от края на Рио 2016. Заради това донякъде има минимално разочарование, но лично за мен дори е по-добре, тъй като имам още една година, в която да се готвя и да развивам качествата си, така че след една година да бъда още по-силен и по-подготвен.“

За всеки професионален състезател е важно да има ясна цел. Конкретна мечта, към която да се стреми. Висок връх, който да превземе. Отлагането на „експедицията“ с година не демотивира Стоянов.

Мотивацията няма как да изчезне толкова бързо, защото са отменили във времето дадено състезание. Когато знаеш, че си здрав и че имаш възможността да тренираш, а и още повече, когато съм тук на топло и условията ме предразполагат, мотивацията няма как да изчезне. Така че просто продължаваме по същия начин, както досега

Няма какво да променяме, освен това да имаме малко повече търпение и да бъдем малко по-спокойни върху подготовката си. Сега имаме достатъчно време да направим абсолютно всичко в тренировките по максимално правилен начин и трябва да се възползваме на 100%. Продължаваме да градим качества, да градим основа, върху която да стъпим, когато започнат отново състезанията„, категоричен е световният шампион.

Няколко седмичен тренировън лагер в РЮА направиха и световната шампионка на троен скок за девойки Александра Начева и националът Георги Цонов, които също се готвят за олимпийските игри.

Те и треньорът им Стойко Цонов се завърнаха в България в средата на февруари, когато епицентър на заразата бе в Китай.

Начева трябваше да защитава световната си титла през юли в Найроби, Кения на планерният шампионат за юноши и девойки също се отложи, като все още не е ясна новата дата за провеждане.

По материали на Sportal.bg

Share Button