ТОПЛИ НАПИТКИ ЗА СТУДЕНИ ДНИ – КАФЕ

Авторът на списание „Атлетика“ – Боян Ив. Бойчев ни дава съвети какво да изберем да пием в студените дни.

А ние пием кафе, кафе, кафе!

          Едва ли има място по света, където кафето да няма своите почитатели. Обичано, обожавано, отричано, но не оставящо никого безразличен. Учените все още спорят за ползата от кафето. Аз смятам, че две чашки дневно са дозата, която го превръща в наш добър приятел.

          Съществуват няколко различни сорта кафе, но основно се използват „арабика“ и „робуста“, както и различни смески от тях. „Арабика“ е по-мека, по-ароматна и с по-ниско съдържание на кофеин. „Робуста“ е по-горчива и по-силна, с малко повече кофеин. Но вкусът зависи не само от сорта, а и от степента на изпичане на кафените зърна. 

          Има няколко начина за приготвяне на кафе. В нашите ширини е популярно „турското“ кафе – варено в джезве, на което в съседна Гърция му викат „гръцко“. Американците са почитатели на „шварц“ кафето с филтър, а италианците – на класическото еспресо. Четвъртият вариант е използване на така наречената „кубинска“ кафеварка. Няма сериозна разлика в съдържанието на кофеин при различните начини за приготвяне. Става въпрос по-скоро за вкусови предпочитания. Колкото и странно да звучи, оказва се, че „шварц“ кафето, по-известно сред кафеманите като „негърска пот” поради по-рядката си консистенция, има повече кофеин от еспресото, защото се мели по-грубо и горещата вода преминава по-дълго през него. Чаша еспресо съдържа 110 мгр. кофеин.

          Вярно ли е, че кафето води до пристрастяване и ако досега сте пили редовно по една чашка  преди тренировка, то има опасност в един момент тя да загуби стимулиращия си ефект? Последните изследвания показват, че това не е така. По-скоро пиенето на кафе е навик, а кофеинът си е кофеин и действа на нервната система по един и същ начин. Аз също съм го изпитвал многократно и една чашка кафе половин час преди тренировка винаги ми се е отразявала добре.  Това, което може да доведе до пристрастяване, е съдържащият се допамин, който предизвиква повишаване на настроението.

          Благодарение на кофеина, кафето стимулира мозъчната дейност, увеличава бодростта. Но то съдържа и още цял куп полезни вещества. Богато е на антиоксиданти от групата на полифенолите, които атакуват свободните радикали и пречистват организма. То влияе добре на черния дроб, предпазва от някои болести като Паркинсон и рак, подобрява паметта, намалява риска от кариес, ако го пиете без захар, разбира се. И не заедно с пасти, вафли и други подобни изкушения. И няколко интересни резултата от изследвания. Оказва се, че след тренировка кафето отпуска гладката мускулатура и премахва мускулните болки, а ефектът му е като на аспирин. Друго изследване обаче показва, че повече от две чаши преди старт не е добре да се пият, защото по-голямото количество кофеин блокира някои рецептори по стените на кръвоносните съдове, което пречи на кръвоносната система да увеличи притока на кръв към сърцето. Затова кафето не се препоръчва при заболявания на сърдечно-съдовата система. Но повечето учени са на мнение, че дозата, която споменах по-горе, е полезна за организма на спортистите.

          Кафе и не съвсем

          Съществуват и различни заместители на кафето. Те нямат неговият стимулиращ ефект, но са много полезни, а го докарват и на вкус. Един от най-популярните заместители е цикорията. Тя стои в основата на добре познатата ми от моето детство напитка „Инка“, която и днес я има в магазините. Изсушените и изпечени корени на това растение съдържат до 98 % инулин, важен пробиотик, който зарежда организма с енергия и подобрява усвояването на някои минерали, като магнезий и калций, както и обмяната на веществата. Цикорията е богата на витамини и минерали, сред които най-високо е съдържанието на калий. Напитката подобрява работата на сърдечно-съдовата система, на храносмилателната система, пречиства черния дроб и кръвта, понижава кръвната захар, помага при простудни заболявания и грип. Така че ако ви се пие нещо кафеподобно в късните предвечерни часове на деня, чаша цикория е много добър вариант. Добавете мляко и става чудесен спортен шейк.  

          Подобни на кафето напитки се приготвят и от ръж, ечемик, овес, леблебия. Те също нямат стимулиращ ефект, но носят всички полезни свойства на съответното растение. Това е така нареченото „бабино кафе“, защото навремето бабите и дядовците са се събирали на чашка от тази напитка и на сладка раздумка или докато са чели приказки на внуците. Приготвя се обикновено чрез варене в джезве. След това може спокойно да съберете млади лекоатлети или приятели, с които тренирате, и да се отдадете на сладки приказки за жестоки тренировки и страхотни състезания, като гледате все пак да не преувеличавате много. 

Материалът е публикуван в брой 86 (2013-а година) на списание „Атлетика“.

Share Button