ТОПЛИ НАПИТКИ ЗА СТУДЕНИ ДНИ – ЧАЙ

Авторът на списание „Атлетика“ – Боян Ив. Бойчев ни дава съвети какво да изберем да пием в студените дни.

Топло, топло, горещо!

          Когато става дума за топли напитки, трябва да имаме предвид наистина топли, а не горещи. Пробвайте да излеете една глътка врял чай на ръката си. Доста болезнено е да се изгориш, нали? Приблизително същото става и когато тази глътка попадне в гърлото ни. Вярно е, че там има слизеста обвивка, която да намали изгарянето, но все пак не е приятно и е доста вредно. Затова е добре под горещи напитки да се разбират силно топли. Препоръчва се врелият чай да престои поне десет минути в чашата, преди да се пие.

          Ползата от топлите напитки е безспорна и при простудни заболявания, болки в гърлото, кашлици. Те очистват гърлото от налепи, помагат при прочистване на носа и предотвратяват обезводняването на организма.

          Ела да пием чай!

          Нека започнем с една от най-полезните и ароматни напитки, превърнала се в част от националната култура на такива велики нации, като англичаните, китайците, японците и руснаците. Става дума за чая. За истинския чай, като тук почитателите на тази напитка разбират единствено приготвената от растението Camellia sinensis, която бива в четири основни разновидности: черен, зелен, червен и бял. Цветовата гама зависи от начина, по който са обработени листата.

Бял чай

          Белият чай се счита от ценителите за един от най-полезните и съответно е доста скъп. Той е по-богат на витамини и полезни вещества, в сравнение с другите видове чай. Бере се само рано сутрин, само връхните едно – две листа, които преминават през процес на естествена ферментация. Ароматът му не е силен, но този чай е много богат на антиоксиданти, които забавят процесите на стареене и предотвратяват появата на злокачествени образования. Белият чай подобрява работата на сърдечно – съдовата система и има противовирусно действие.

Зелен чай

          Зеленият чай е не по-малко ценен и при всички положения много по-масов. В Китай и Япония той се използва от преди 5000 г. и жителите на тези страни го смятат не само за полезна напитка, но и за лекарство. Той не ферментира, затова запазва изцяло съдържащите се в листата полезни вещества. Учените са на мнение, че пет чаши зелен чай на ден, което се смята за оптимално количество, могат да намалят риска от инфаркт с 26 % и да подобрят работата на сърдечно – съдовата система, както и риска от рак на белите дробове. Полезните вещества, съдържащи се в него, помагат изгарянето на 70 – 80 ккал дневно. Той ускорява обменните процеси. Препоръчва се при преумора. Богат е на полифеноли, към които се числят мощните антиоксиданти – катехините. Забавя процесите на стареене на клетките и укрепва опорно – двигателния апарат. Ароматът на качествения зелен чай е силен, цветът му варира от светлозелен до тъмнозелен. Една чаша от напитката съдържа 35 мгр кофеин. Има голямо количество цинк, витамин С и витамин Р. Съдържа още етерични масла, танин, желязо, калций, протеини, флавоноиди. Стимулира произвеждането на хормона норадреналин. Влияе благотворно при очни болести и проблеми със стомаха. Английски учени представят изследвания, според които предпазва дори от кариес.

Черен чай

          Черният чай се получава, като листенцата преминат през специален процес на ферментация. Голяма част от специалистите смятат, че по този начин се намалява съдържанието на полезни вещества. Но според други това намаление е твърде незначително и черният чай е не по-малко ценен от зеления си събрат. Факт е, че в Западна Европа и в Северна Америка се пие повече черен чай. За руснаците няма нищо по-естествено от това да  те поканят на чай по всяко време на деня. Считан е за алтернатива на кафето поради високото си съдържание на кофеин – една чаша съдържа 45 мгр. Разликата е, че не влияе отрицателно на сърдечно – съдовата дейност. И още нещо важно. Вярно е, че кофеинът е по-малко, отколкото в същото количество кафе, но пък се усвоява по-бързо. Има и силно бактерицидно действие и премахва микроорганизмите от устната кухина. Смята се, че действа благоприятно на организма при диарии, пневмонии и кожни инфекции.

Червен чай

          Освен тези три вида чай можем да отделим и червен чай, както и „Пу-ер“. Червеният чай е нещо междинно между зелен и черен, защото ферментацията е прекъсната по средата. А рецептата за приготвяне на „Пу-ер“ се пази в пълна тайна. Някои смятат, че претърпява двойна ферментация. Този вид на времето се е пиел само от императорите, а днес в Китай се използва като лечебно средство. Има и жълт чай, който се приготвя от пъпките на растението.

          И като подхванахме темата за чая, у нас предлага и така нареченият билков чай. Обикновено това е комбинация от различни билки, но те не са класически чай и представители на гореспоменатите нации със сигурност ще ви изгледат най-малкото учудено, ако им го предложите.

Билков чай

Това не значи, че този „чай“ не е полезен. Напротив, нашите прадеди не са имали десетки скъпи лекарства, а са се лекували именно с билки. Освен това повечето масови чайове от този вид не съдържат кофеин или други стимулиращи съставки, поради което могат да се пият и вечер. Но пък имат витамини и минерали. Освен това тези чайове са много ароматични, а комбинацията им с мед е направо божествена. Така че може успешно да си разнообразите дългите зимни вечери с чаша билков чай. И за да е идилията пълна, като всеки уважаващ себе си спортист, отдайте се на сладки спомени от състезания и тренировки.

          Тук можем да споменем и още два други „чая“, които също са много полезни: „мате“ и „ройбос“.

Ройбос

          Ройбосът е растение, което вирее в Южна Африка. За чай се използват фините иглолистни листа на този храст. Напитката, която се получава от тях, е изключително ароматна, с прекрасен червеникав цвят. Този чай не съдържа кофеин, а само малки дози танин, но за сметка на това е изключително богат на антиоксиданти и минерали. От особено значение е високото съдържание на магнезий и желязо, както и на цинк, калий, калций, мед, манган, флуорид. Препоръчва се за възстановяване след физическо или умствено натоварване. Специалистите съветват да се пие при алергии, стомашни болки и киселини, гадене и повръщане, безсъние, нервно напрежение, високо кръвно налягане. Предпазва от инфаркт и инсулт, има благоприятен ефект върху централната нервна система. Помага и при заболявания на кожата, изгаряния, като в този случай може да се прилага и външно. Интересно е, че технологията на обработка на чая е същата, каквато е била използвана и преди хиляда години. Напоследък ройбосът става все по-популярен и е част от здравословното хранене.

          Чаят „мате“ е традиционна южноамериканска напитка, която в тези страни не отстъпва по популярност на кафето. Прави се от стрити листа на дървото Йерба мате. Още преди Колумб да стъпи на континента, местните индианци са сядали на по чаша чай. След колонизирането на Америка, напитката е пренесена в Европа от йезуитите, поради което първоначално била наричана „йезуитски чай“.

Чай мате

Всъщност няма нищо йезуитско в него, а има много витамини и минерали, по съдържание на които според някои специалисти мате съперничи на зеления чай. Богат е на витамините А, С и от В – групата, минерали, инозитол, както и кофеин (матеин). Вкусът на чая е горчив. Напитката има тонизиращо действие. Подобрява функциите на храносмилателната система и на черния дроб, засилва имунната система. Съдържащият се матеин много прилича на кофеина, но въздействието му е доста по-меко –  не предизвиква безсъние и не възбужда нервната система, а дори я успокоява. Индианското население традиционно използва напитката за възстановяване след физическа и умствена преумора, както и за лечение на треска и простудни заболявания като температуропонижаващо средство. Ето още една напитка, която заслужено търси своето място на трапезата на всички почитатели на здравословния начин на живот.

Материалът е публикуван в брой 86 (2013-а година) на списание „Атлетика“.

Share Button