Световно първенство в Юджийн може да се проведе през 2022-а година

Олимпийските игри в Токио през 2020-а се отложиха за следващата 2021-а година.

Това обявиха от МОК, японското правителство и организационния комитет на игрите на 24 март.

Световната атлетика веднага излезе с изявление:

Ние приветстваме решението на МОК и японското правителство да отменят олимпийските игри в Токио за 2021-а година.

Това ще даде повече време и увереност на атлетите, техническите лица и доброволците в тези несигурни времена.

Атлетиката ще продължи да планира еднодневните турнири през 2020-а, които ще започнат и свършат по-късно от предвиденото, така, че атлетите от всички краища на света да могат да се подготвят нормално и без риск за здравето си. Това ще им помегне и да достигнат до върхова форма през 2021-а година.

Според това ние ще престуктурираме системата за квалификация за олимпийските игри заедно с МОК и ще уведомим атетите, какви за възможностите им за олимпийски квоти.

(България имаше двама сигурни състезатели за олимпийските игри – Ивет Лалова-Колио -100 м и 200 м, и Мирела Демирева – скок височина) – б. а.)

Световната атлетика е готова да координира алтернативните дати за игрите през 2021-а с МОК и другите олимпийски спортове.

След дискусия с организационния комите на световното първенство по атлетика през 2021-а година в Юджийн, Орегон, САЩ (6-15 август 2021) сме готови за промяна на датата. Американските ни партньори от Орегон 21 са готови и за провеждане на шампионата през 2022-а година.“

Поради глобалната пандемия от коронавирус, която вече е във всички страни по планетата, Световната атлетика вече отмени Световното първенство в зала в Нанджинг, Китай (13-15 март). Световното първенство по полумаратон в Гдиня, Полша (29 март), Световната отборна купа по спортно ходене в Минск, Беларус (2-3 май) и началото на турнирите от „Диамантената лига“. Почти сигурна е и отмяната на Световното първенство за юноши и девойки под 20 години в Найроби, Кения, което трябваше да се проведе от 7 до 12 юли. Кения вече затвори въздушното си пространство и границите си в борбата си против коронавируса.

Share Button