Очаквано: Отложиха олимпийските игри в Токио

Японският министър председат Шинзо Абе обяви, че страната ще приеме олимпийските игри в Токио (който бяха планирани от 24 юли до 9 август 2020-а) през 2021-а поради световната пандепидемия от коронавирус.

Абе каза, че се е съгласил с отлагането след телефонен разговор с президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах сутринта на 24 март.

Решението на МОК за съдбата на олимпийските игри трябваше да се обяви в края на май, а след това през април.

Светкавичното разпроастранение на коронавируса по целия свят принуди почти всички правителства да затворят границите си, а самолетните компании спряха пътнически полети.

Милиарди хора по света остават по домовете си, а повечето спортисти нямат възможност да упражняват спорта си и да тренират.

Няколко страни като Канада, Норвегия и Австралия обявиха още преди дни, че няма да изпратят спортистите си в Токио, ако олимпийските игри се проведат тази година.

Преди това бяха спрени почти всички футболните първенства, шампионатите на НБА, НФЛ и НХЛ в САЩ, както и всички големи масови бягания по света. Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе в 12 страни от Стария континент през юни, също бе отложено, след като Европа стана епицентър на пандемията.

Световната атлетика отложи световното първенство в зала в Нанджинг, Китай още в началото на епидемията, а по-късно и световното първенство по полумаратон в Гдиня, Полша, както и началото на турнирите от „Диамантената лига“.

Тези факти и реалност логично доведоха до решението на МОК за отлагане на игрите през 2021.

Очаквайте подробности за решението на МОК и новите дати на състезанията!

Share Button