За първи път в историята олимпийските игри се отлагат

Лично японският министър-председател Шинзо Абе обяви на 24 март, че олимпийските игри в Токио ще се отложат с 1 година поради световната пандемия и криза с коронавируса, който вече е заразил около 400 000 души, а над 16 000 загубиха живота си заради болеста.

В съвременната история на олимпийските игри, която датира от 1896-а година, най-мащабното спортно събитие се отлага за първи път.

Игрте не се провеждат три пъти поради световните войни. През 1916-а година трябва да бъдат в Германия, но не се състоят заради  Първата световна война. През 1940-а и 1944-а не се провеждат заради Втората световна война.

Токио е домакин и през 1940-а, но по-късно игроте са дадени на Хелзинки, Финландия, но така и не се провеждат. През 1944-а игрите са нарочени за Лондон, Великобритания, но точно през тази година са най-ожесточените сражения от Втората световна война.

Зимните олимпийски игри през 1940-а (Сапоро и Гармиш Партенкирхен) и през 1944-а (Кортина Д‘Ампецо) също са „жертва“ на войната.

Днес положението е по-различно, след като целият свят „пламна“ от световна пандемия от коронавирус, който тръгна в началото на годината от китайския град Ухан и се разпроствани светкавично из целия свят, а пикът се очаква в началото на лятото.

МОК, правителството на Япония и организационния комитет обявиха, името на игрите ще остане „Токио 2020“.

Share Button