Как тренират италианските лекоатлети в условията на карантина

Тренирайки в условията на строга изолация, италианските лекоатлети се стремят да съхранят бодрост на духа и мотивация.

Разбира се, всички те са принудени да се съобразяват с новите условия и да внасят промени в тренировъчните си планове, за да поддържат форма. Как го правят? Още повече, че Италия е една от най-засегнатите страни и в много градове там има пълна карантина. Всеки един атлет намира изход от ситуацията сам за себе си. Някои от тях потърсиха спасение в тренировъчни лагери зад граница, където все още вирусът не е в такива мащаби. Други обаче предпочетоха да останат в родината си.

Давид Ре е националният рекордьор на Италия на 400 м. „Обезпокоен съм от ситуацията в страната ми и от липсата на стартове, но настроението ми продължава да е добро“, казва той. Атлетът в момента е в Риети, където неотдавна отбеляза 27-ия си рожден ден. Заради въведените ограничения той не може да използва зали, но като състезател на национално ниво му е позволено да тренира на открито и да ползва стадион. Там има изнесени и уреди, щанги. „Така че при мен лично тренировъчните ми планове не се помениха кой знае колко“, обобщава Ре.

Най-добрата италианска състезателка в скока на височина в момента Елена Валортигара се готви в Сиена. Тя също има възможност да ползва стадиона и миналата седмица е тренирала всеки ден, с изключение на вторник. Тъй като не са ясни датите на следващите й състезания, скачачката набляга на общата подготовка. „Продължавам с подготвителната работа, която по принцип беше планирана за този период. Ще насоча тренировките си, когато има конкретни новини за състезанията, включително за Олимпийските игри“, обяснява Валортигара. Според нея, най-големият проблем е поддържането на позитивно отношение към нещата, защото усеща, че чувството на паника и неувереност й влияят негативно и на нея. Въпреки това тя се старае да запази своята концентрация пред поставените цели. “Скоро ще можем да се върнем към нормалния си начин на живот, но да го направим с повишено съзнание. Този период трябва да ни накара да се замислим над много неща“, разсъждава Елена Валортигара.

На тренировъчната база в Тренто продължава своята подготовка за Токио 2020 и националният рекордьор на Италия на 10 000 м Йеман Крипа. „Известно време няма да мога да ползвам стадиона и силовата зала, но за тренировките това не е проблем. Да, не е добра ситуацията, защото бяха отменени много сътезания и лагери. Става трудно, но няма да се предам. Знам, че нещата ще се получат, подготовката ми за Токио продължава, макар и с някои препятствия. Би било още по-зле, ако ми бяха забранили да тренирам въобще“, споделя атлетът. Както и повечето италиански спортисти той се отнася много сериозно към рисковете за здравето и забраните, наложени от властите в Италия. Крипа, както и много други известни атлети и други спортисти, е част от кампанията #DistantiMaUniti, организирана от Италианското министерство на спорта и младежка политика, чиято цел е да убеди младите хора да си стоят по домовете в този критичен период.

Някои атлети пък продължават подготовката си при домашни условия.

Сред тях е състезателят по тласкане на гюле Леонардо Фабри. След силния зимен сезон, който бе увенчан с резултат 21.59 м, сега гюлетласкачът седи в дома си във Флоренция, където използа всички възможности, които има, за да поддържа форма. Надява се след две седмици да се върне на тренировъчната база в Болония, където обикновено протича подготовката му.

Луминоза Боглиоло, световната шампионка на 100 м с пр. за студентки от Универсиадата в Наполи-2019 също е принудена да не излиза от вкъщи. Тя живее в малкото градче Аласио, което се намира между градовете Генуа и Сан Ремо. Боглиоло е превърнала хола си в тренировъчна зала, където има всичко необходимо за подготовката си. Тя също обаче определя чувството за несигурност като най-голямата трудност. „Да, целият инвентар, необходим за тренировките ми, се намира в моя хол. Мислено се надявам, че скоро ще можем отново да се състезаваме, но няма как да знаем дали това ще се случи. Моите треньори леко промениха тренировъчните ми планове, но като цяло тренирам така, както се готвя за пълноценен летен сезон. Старая се да не се предавам и да остана съсредоточена въпреки ситуацията в Италия и по света“, казва атлетката.

Share Button