МОК призова спортистите да продължат подготовката си за Токио 2020

Международният олимпийски комитет излезе с комюнике за настоящата обстановка в света и подготовката за предстоящите XXII-олимпийски игри в Токио, Япония от 24 юли до 9 август 2020.

МОК обявява в съобщението на сайта www.olympic.org на 17 март, че международната обстановка във връзка с епидемията от вируса Ковид 19 непрекъснотао се променя.

МОК информира, че държи непрекъсната връзка и се консултира с партньорите на игрите, международните спортни федерации, които ще участват в Токио, националните олимпийкси комитети, представители на спортистите и Международния параолимпийски комитет.

МОК подчертава, че ще действа като отговорна международна организация и в този контекст ще направи всичко за ограничаване на вируса в света.

От организацията са категорични, че спортистите трябва да продължат подготовката си за игрите, а всяка полезна и актуална информация всички заинтересовани могат да следят на www.olympic.org/athlete365

МОК е уверен, че мерките взети от правителствата по света ще преборят предизвикателството с вируса Ковид 19.

Организацията на най-мощните иконимики в света G7 също е подкрепила провеждането на игрите, като японския министър-председател обобщава: „Искам да проведем олимпийските и параолимпийските игри перфектно, като доказателство, че човешката раса ще победи новия коронавирус и имам подкрепата на лидерите на G7.”

Двете основни цели на МОК за Токио 2020 са:

  1. Да се опази здравето на всеки, който се бори с коронавируса.
  2. Да се запазят интересите и ценностите на спортистите и олимпийския спорт

МОК продължава да следи ситуацията заедно със Световната здравна организация, Местния организационен комитет – Токио 2020, японските власти и кметството на Токио.

Пълното комюнике на МОК може да видите тук

Share Button