В Олимпия лумна олимпийският огън

Огънят за Олимпийските игри в Токио-2020 бе запален на 12 март в Древна Олимпия, Гърция.

Това стана на традиционна церемония на Античния стадион. Самият огън бе запален близо до храма на Хера от слънчевите лъчи по древен начин – чрез огледало.

След церемонията първата носителка на огъня бе олимпийската шампионка по стрелба от Рио-2016 гъркинята Анна Коракаки. Тя предаде факела на японката Ногучи Мизуки – олимпийска шампионка в маратона от Атина-2004.

Церемонията се проведе без публика. Присъстваха редица официални лица: президентът на МОК Томас Бах, президентът на Гърция Прокопиос Павлопулос, изпълняващият длъжността президент на организационния комитет на Токио-2020 Тошиаки Ендо, председателят на Координационната комисия на МОК за Токио-2020 Джон Коутс, президентът на Олимпийския комитет на Гърция Спирос Капралос и др.

„Тази церемония още веднъж доказва нашата съпричастност към успеха на Олимпийските игри в Токио-2020. Деветнадесет седмици преди началото на Игрите ние сме подкрепени в това задължение от редица властови структури и спортни организации по целия свят, които предприемат важни мерки за овладяване на разпространението на корона-вируса, – каза Томас Бах. – На Олимпийските игри в Токио-2020 ние ще бъдем заедно, обединени в нашето многообразие. Ние ще бъдем обединени от нашата привързаност към олимпийските ценности. Ние ще бъдем обединени от нашите емоции. Това прави всеки от нас член на уникалното олимпийско общество. Това общество ще покаже на целия свят, че нашето общо човечество е по-силно от всички сили, които искат да ни разделят.“

Заради корона-вируса обиколката на факлоносците из Гърция с огъня бе отменена. Въпреки това Гръцкият олимпийски комитет ще спази графика и на 19 март, на официална церемония, но без присъствието на публика, ще предаде огъня на домакините от Япония.

На 26 март започва щафетната обиколка в Япония, в която ще се включат около 10 000 факлоносци.

Share Button