Световното първенство по полумаратон се отлага за октомври

Здравните мерки взети във връзка с коронавируса отложиха второ световно първенство.

Шампионатът на планетата по полумаратон бе насрочен за 29 март в полския град Гдиня, но от местните организатори и Световната атлетика обявиха, че ще отложат надпреварата за октомври.

Разпространието на коронавируса в света накара много страни да ограничат пътуванията, да наложат карантина за гражданите си и да препоръчат да не се провеждат масови събирания.

Кметът на Гдиня и организаторите на световния шампионат по полумаратон подчертават, че най-важното е здравето на атлетите, официалните лица и зрителите.

За резервна дата за събитието се посочва 17 октомври. Заедно с елитните атлети 25 000 любители-бегачи се бяха регистрирали да бягат на дистанцията, а организаторите се надяват, че те ще могат да участват на новата дата.

България също бе домакин на световно първенство по полумаратон през 2012-а година в Каварна, което се проведе на 6 октомври.

Поради коронавирусът с една година бе отложено и световното първенство в зала в китайския град Нанджинг, което трябваше да се проведе на 15-17 март. Организаторите на маратона на Париж, където участват около 50 000 любители

Share Button