Кой е Арманд Дуплантис – новият световен рекордьор в овчарския скок?

Арманд Дуплантис е роден е на 10 ноември 1999 г. в САЩ.

Висок е 1.81 м, тежи 68 кг. Европейски шампион на овчарски скок от Берлин-2018. Сребърен медалист от световното в Доха-2019. Световен шампион за юноши под 20 години от Тампере-2018; бронзов медалист от световното в Бидгошч-2016. Европейски шампион за юноши под 20 години от Гросето-2017. Световен шампион за юноши под 18 години от Кали-2015. Лични резултати: овчарски скок – 6.05 м (на открито); овчарски скок (зала) – 6.17 м (световен рекорд!); скок дължина – 7.12 м.

Арманд е изключителен талант в овчарския скок. Той има множество поправки на световни рекорди за юноши. За първи път опитва да скача овчарски скок, когато е едва четиригодишен в двора на семейната къща в Луизиана, САЩ.

Роден е в спортно семейство. Баща му, който е и негов треньор, е американец и се казва Грег Дуплантис. Той е също бивш състезател на овчарски скок с личен резултат 5.80 м и е известен като най-ниския овчарски скачач сред елита на своето време – висок е едва 1.68 м. Майка му е шведка – Хелена Хедлунд-Дуплантис, бивша състезателка по волейбол и седмобой. Поради тази причина Арманд е с двойно гражданство, като изборът му да се състезава за Швеция е потвърден от ИААФ едва през 2015 година.

Представляващ Швеция, Арманд Дуплантис спечели европейската титла на първенството в Берлин през 2018, където скочи 6.05 м.

Миналата година на световното в Доха остана втори с 5.97 м, като бе изпреварен единствено от американеца Сами Кендрикс, който също скочи 5.97 м, но имаше по-добри опити.

Арманд е студент в университета на Луизиана.

Има двама братя: Андреас е състезател на овчарски скок и се състезава също за Швеция, а Антони е тренирал овчарски скок, но в момента се е прехвърлил в бейзбола и съответно се състезава за американски отбор.

На 8 февруари 2020 по време на турнира в зала в полския град Торун Арманд Дуплантис постави абсолютен световен рекорд, като от втори опит преодоля 6.17 м.

Share Button