Най-добрите атлети за 2019-а година: крос кънтри

В началото на 2020-а година авторите на www.atletikabg.com и www.worldathletics.org завършват обзора на най-силните атлети и най-запомнящите се моменти в различните видове дисциплини в света и България през 2019-а.

Една от най-класическите и трудните дисциплини в атлетиката е бягането на крос кънтри.

Мъже

Световното първенство по крос кънтри бе в датския град Орхус на уникално трасе, под което имаше подземен музей.

Отново източноафриканците доминираха при мъжете, но новото бе, че Уганда разби доминацията на Кения и Етиопия и в индивидуалното класиране, и в отборното със златни медали.

Угандийците направиха 1-2 в класирането с победата на Джошуа Чептегей и среброто на Джейкъп Киплимо, а останалите им двама бегачи, който взеха точки за отборното също бяха в топ 10.

Преди две години световното първенство по крос кънтри бе в столицата на Уганда – Кампала, а Чептегей водеше с аванс до последната обиколка, но „удари стената“ и финишира на 30-о място.

18-годишният Киплимо реши да не защитава световната си титла при юношите и стана вицешампион на света. Той направи супер сезон с пет победи на крос във веритата на Световната атлетика и победи Чептегей на националния шампионат с 11 секунди.

Другите топ бегачи имаха само 1 или две кросови състезания преди Орхус.

Чептегей премина в летния сезон със световна титла на 10 000 м и победа на финала на „Диамантената лига“ на 5000 м, а Киплимо за съжаление пропусна летните състезания поради контузия.

Йоло Николов (122)

Йоло Николов бе най-силният на крос кънтри в България. 35-годишният Николов спечели с преднина националната титла в Пирдоп, а след това за малко не взе и историческа балканска титла в Беране, Черна гора, като остана само на секунда от златния медал.

Въпреки това балканският шампионат завърши с българския химн благодарение на отборната титла на мъжете в състав Йоло Николов, Митко Ценов и Стоян Владков.

Жени

Източна Африка доминираше и при жените на световното първенство по крос кънтри в Орхус, Дания. 29-годишната Хелън Обири (Кения) показа силата на финалния си спринт, с който печели световните титли на писта и взе първия си златен медал от световно по крос кънтри с 36:14 на дистанция 10.24 км. Нейна подгласничка стана Дера Дира (Етиопия) – 36:16, а трета друга етиопка Летенсебет Гидей – 36:24.

Победата на Обири бе седма поредна за Кения при жените. През 2008-а година Тирунеш Дибаба взе златото за Етиопия. В отборното класиране обаче първи бе тимът на Етиопия следван от Кения и Уганда.

В България националната титла спечели Маринела Нинева, която по-късно стана шеста на балканския крос. Елица Тодорова пък завоюва сребърен медал на балканския шампионат по крос кънтри при девойките. Милица Мирчева също имаше отлични изяви на състезания по крос кънтри в САЩ.

Елица Тодорова (в средата)
Share Button