Световното първенство в зала се отлага с една година

Световната атлетика обяви на офицалния си интернет сайт, че отменя планетарното първенство с една година.

Световното първенство в зала трябваше да се проведе от 13 до 15 март 2020 в китайския град Нанджинг, но най-населената страна в света бе блокирана заради здравна криза породена от новия коронавирус.

Заразата тръгна от град Ухан, който се намира на около 500 километра от Нанджинг в средата на януари, а жертвите вече са над 100. Карантината прекъсна транспортните връзки в Китай, а някои авиокомпании спряха поетите си към страната.

В изявлението на Световната атлетика се казва:

„С огромно съжаление съобщаваме, че световното първенство в Нанджинг трябва да се отложи с една година и ще се проведе през март 2021-а година. Знаем, че Китай се бори да ограничи новия коронавирус и ние подкрепяме тези мерки, за да помогнем на нашите атлети, национални федерации и партньори.

Нашият медицински екип, който е в непрекъснат контакт със Световната здравна организация, е на мнение, че рискът за разпространение на коронавируса е голяма, ако се проведе масово събитие като световното първенство в зала и е по-добре то да се отложи.“

Световната атлетика благодари за усилията на Нанджинг и се надява през март 2021-а градът да стане арена на вълнуващо първенство. Европейското първенство в зала е насрочено от 5 до 7 март в  Торун, Полша, а през същата година ще има и световно първенство на открито в Юджийн,САЩ.

Share Button