Модел маратонки под въпрос за забрана

Моделът на „Найк Вайпорфлай“ е под заплахата да бъде забранен.

Заради революционната подметка от пяна и въглеродни влакна от Световната атлетика (новото название на ИААФ) смятат, че въпросната маратонка и нейните производни, включително шпайковете, подпомагат изключително много бягането на атлета. При всяка крачка благодарение на революционната подметка бегачът получавал допълнително оттласване като от пружина.

Техническият орган на Световната атлетика трябва да предостави своите заключения в края на този месец.

Припомняме, че именно с този модел маратонки бяга Елиуд Кипчоге, когато слезе под 2 часа на маратон – 1:59:40 ч. Неговата сънародничка Бриджит Косгей подобри световния рекорд на маратон при жените също обута в такива маратонки – 2:14:04 ч. С шпайкове „Найк“, в чиято основа стои моделът „Вайпорфлай“, британката Лаура Мюир подобри 31-годишният национален рекорд на Великобритания на 1 миля.

От Световната атлетика разглеждат този въпрос след натиска, който се оказва на централата, за въвеждане на по-строги правила по отношение на екипировката, които да гарантират честна конкуренция.

Това звучи малко несериозно. Светът се развива, технологиите също. Ако аз обуя такива маратонки, със сигурност няма да бягам маратона под 2 часа. В средата на миналия век са бягали с гуменки и спортните обувки не са имали каквито и да е технологии. Знаменитата пореста материя в подметката, която днес всички фирми използват, се появява в маратонките едва през 70-те години на миналия век и е идея на… основателите на „Найк“ Бил Бауерман и Фил Найт. Ами какво да кажем за съвременните гъвкави прътове за овчарски скок от композитни материали, които, сравнени с дървените от началото на миналия век, изглеждат като космическа ракета?! А и не виждам как на един маратон, в който участват 50 хиляди души, ще спреш 5-6 хиляди от тях да бягат с „Найк Вайпорфлай“ – моделът може свободно да бъде закупен в магазина.

В крайна сметка технологиите в спорта са за това да подпомагат атлета да извлече максимума от своите възможности. За да бяга под 2 часа зад гърба на Елиуд Кипчоге са часове и хиляди километри тежки тренировки. Маратонките са само малка част.

Несериозно е. Освен ако някой не реши да монтира реактивен двигател в подметката. Но тогава вече говорим за друг вид спорт – моторен.

Боян Ив. БОЙЧЕВ

Share Button