Олимпийците в Токио ще спят на картонени кревати

Организаторите на Олимпийските игри в Токио, които ще се проведат тази година от 24 юли до 9 август, полагат огромни усилия всичко да бъде екологично.

Креватите и подматрачните рамки, на които ще спят състезателите, ще бъдат направени от преработен картон. Самите матраци ще бъдат от специална рециклирана пластмаса. Леглата ще бъдат отново преработени веднага след олимпийските игри.

Мениджърът на олимпийското село Такеси Тикадзима заяви, че такива кревати са способни да издържат натоварване до 200 килограма и по този показател дори са по-здрави от дървените.

Общо около 18 хиляди кревата ще бъдат разположени в олимпийското село. Параолимпийците, които ще се състезават между 25 август и 5 септември, ще ползват около 8 хиляди от тях.

Организаторите на Игрите широко използват материали, получени чрез рециклиране. Така например олимпийските факли ще бъдат направени от преработен алуминий, пластмасовите изделия, включително и стълбичките за награждаване – от пластмасови отпадъци. Енергията, която ще захранва селото и обектите също ще бъде от възобновяеми източници.

Дори медалите ще бъдат екологични. Скъпоценните метали за тях са извлечени от стари мобилни телефони, които жителите на Япония са дарили на организационния комитет. „Добивът“ на злато от 6.2 милиона телефона е 32 кг.

Share Button