„Академик“ е първото голямо състезание за българските атлети

Атлетическият турнир „Академик“ е първият голям старт за много българските топ атлети.

49-ото издание на състезанието, което е наследник на турнир ФИСУ е едно от най-старите състезания в зала в Европа, а феновете на атлетиката ще могат да наблюдават качествени надпревари в зала „Асикс арена“ (бивша Фестивална) от 19:00 часа на 11 януари.

Веселин Живков

В спринта на 60 м за мъже са заявени трима атлети с лични рекорди под 6.85 – Петър Пеев (6.77), Антонио Иванов (6.82) и юношата Веселин Живков (6.83). Пеев и Живков ще премерят сили и на 200 м.

Най-добрият на високите препятствия Станислав Станков ще бяга на 60 м с препятствия.

Балканският шампион на 800 м за юноши под 18 години Гени Семковски ще се конкурира с Алекс Василев, който има едни от най-силни постижения в тази дисциплина през последните години.

Йоло Николов е големият фаворит на 3000 м, а Стоян Владков ще бъде най-сериозният му конкурент.

В скока на дължина ще участва балканският шампион на скок дължина за юноши Борис Линков и вицешампионът на България Даниел Анков.

В спринта на 60 м при жените ще стартира шампионката на препятствия Елена Митева, както и Виктория Георгиева, Никол Андонова и 17-годишната Мартина Писачева.

Шампионката на 400 м и 400 м с препяствия Кристина Борукова ще бяга на 2 обиколки (400 м) заедно с сръбкинята Катарина Илич (личен рекорд 54.04).

Яна Копчева

Две от най-силните ни атлетки в бяганията на средни разстояния Лиляна Георгиева и Силвия Георгиева също са в стартовите списъци на турнира. Лиляна ще се пробва на 800 м, а Силвия на 1500 м, където нейни конкурентки ще бъдат девойката Елица Тодорова и Девора Аврамова.

Яна Копчева, която бе пета на младежките олимпийски игри през 2018-а година, ще участва на коронната си дисциплина гюле.

Международното участие в турнира ще бъде представено с атлети от Сърбия, Гърция, Северна Македония и Обединени Арабски Емирства.

Снимки: Илиан Телкеджиев

Share Button