Най-добрите скачачи за 2019-а година: овчарски скок

В края на 2019-а година авторите на www.atletikabg.com и www.worldathletics.org ще ви припомнят кои бяха най-силните атлети и най-запомнящите се моменти в различните видове дисциплини в света и България.

Кои са най-силните атлети в една от най-конкурентните дисциплини през последните години – овчарския скок ще видите в следващия анализ на експертите.

Лятото на 2019-а бе битка между „тримата крале“ в дисциплината – Сам Кендрикс (САЩ), Арманд Дупландис (Швеция) и Пьотър Лисек (Полша). Тримата записаха по 2 състезания над шест метра, имаха осем от най-добрите постижения в света, а 18 от най-добрите 20 постижения бяха техни. Триото се срещна в седен състезания и окупира тройката в пет от тези стартове. Кендрикс победи в три от битките, включителни като защити световната си титла, а Дупландис и Лисек имаха по две победи. Кендрикс бе стабилен над 5.80 с победа на „Халифа стейдиум“ в Доха през май и световната титла на същото място през октомври. Той покори 5.80 или повече в 15 от 16 състезания в пет месечен дълъг летен сезон. Най-важните победи на финала на световното първенсство в Доха и на финала на „Диамантената лига“ в Цюрих бяха негови.

Още млади атлети родени в годината на Дупландис – 1999- настъпиха в сектора: Бо Кандра Лита Баехре (Германия) – четвърти в Доха с 5.70, балканския шампион Емануил Каралис (Гърция) – 5.71 през годината, Ке Си Лайтфут (САЩ) – 5.78, Зачери Братфорд (САЩ) – 5.77, Масаки Еджиа (Япония) – 5.71 и Сондре Гутормсен (5.80 – национален рекорд на Норвегия). Тази нова вълна няма начин да не направи „проблем“ на старите кучета през олимпийската 2020-а година, а като прибавим и амбициите на световния рекордьор Рено Лавийени (Франция) и олимпийския шампион Тиаго Браз (Бразилия), както и завърщането от контузия на шест метровика от Русия – Тимор Моргунов (ако бъде допуснат до участие в Токио), овчарския скок при мъжете се очертава като една от най-конкурентните дисциплини на олимпийските игри.

Анджелика Сидорова

Женският овчарски скок на светиовния шампионат в Доха бе илюстрация за развитието на тази дисциплина. Анделика Сидорова (Русия) спечели титлата с най-добър резултат в света за годината – 4.95. Санди Морис (САЩ) бе втора с 4.90, а олимпийската и световна шампионка от 2017-а Екатерини Стефаниди (Гърция) трета с 4.85. Това бе и най-доброто състезание в историята на дисциплината с 12 атлетки над 4.70. шест над 4.80 и три над 4.85.

За първи път в историята 20 жени предоляха 4.70 на открито в една година.

Атанас Петров бе най-добрият в овчасркия скок в България с три състезания анд 5 метра и лечен рекорд за годината 5.10 (4.90 в зала). Юношите Евгени Енев и Алекс Любенов постигнаха 4.80 в зала, а Енев взе медали от балканските шампионати в зала (Истанбул) и на открито (Клуж Напока).

18-годишната Мария Капушева оглави ранглистата при жените с 3.25.

Share Button