Най-добрите скачачи за 2019-а година: скок дължина

В края на 2019-а година авторите на www.atletikabg.com и www.worldathletics.org ще ви припомнят кои бяха най-силните атлети и най-запомнящите се моменти в различните видове дисциплини в света и България.

Кои са най-впечатляващите атлети в скока на дължина за годината ще видим в следващите редове.

В последните две години Луво Манионга (РЮА) бе стабилен с резултати над 8.50 на скок дължина, а новият му съперник – младия кубонец Хуан Мигел Ечевария постигна 8.83 с попътен вятър над допустимото през 2018-а в Стокхолм.

Ечевария победи Манионга на световното първенство в зала през 2018-а и реваншът им в Доха беше очакван.

Таджай Гейл

Но най-голямата изненада на световното първенство в катарската столица поднесе Таджай Гейл (Ямайка). Той се класира трудно за финала, но там подобри личниа си рекорд с 37 сантиметра, за да регистрира 8.69 – най-добрия скок в последните 10 години. Това постижение „уби“ конкуренцията и Ечевария стана трети с 8.34, а олимпийският шампион Джон Хендерсън (САЩ) е вицешампион на света с 8.39.

Все пак Гейл имаше солидни класирания преди Доха в топ 3 на турнирите от „Диамантената лига“, но никой не предполагаше, че 23-годишният ямаец ще влезе на 10-о място във вечната ранглиста в дисциплината.

Отляво: Ечевария, Гейл и Хендерсън

Сред фаворитите за олимпийската слава в Токио през  2020-а ще бъде и европейският шампион Милтуадис Тентоглу (Гърция) и няколко японски претендента като Шиотару Широяма – 8.40 и Юки Хашиока – 8.32.

При жените Малайка Михамбо (Германия) бе властелинката на сектора с впечатляващ сезон без загуба. 25-годишната германка оглави световната ранглиста в зала с 6.99 и за първи път премина границата от 7 метра с 7.07 на „Диамантената лига“ в Рим през юни. Михамбо спечели десетте си финала през годината, като седем от тях бяха над седем метра (един с попътен вятър над допустимото).

Една от фаворитките за злато на световното първенство в Доха бе многократната шампионка на планетата Бритни Рийз. 33-годишната американка постигна 7.00 на първенството на САЩ, но в Доха не успя да се класира за финала.

Малайка Михамбо

Там Михамбо спечели световната титла със 7.30 – най-силния резултат при жените в Доха според сравнителната таблица на Световната атлетика. Конкуренцията бе далеч – Марина Романчук-Бех (Украйна) заслужи среброто с 6.92, а Иси Брум (Нигерия) бронза с 6.91.

Двама атлети с име Даниел бяха най-силни в скока на дължина в България през 2019-а и с много близки постижения. Даниел Добрев постигна 7.48 на открито (7.63 в зала) и Даниел Анков 7.45 (7.53 в зала). Юношата Борис Линков пък стана балкански шампион при подрастващите и записа личен рекорд на открито – 7.42.

Даниел Добрев

Най-добрата ни атлетка на троен скок Габриела Петрова подобри личния си рекорд на скок дължина през 2019-а с 6.62 и оглави ранглистата.

Милена Миткова постигна 6.39 през година на открито (6.26 в зала), а световната шампионка за девойки на троен скок за 2018-а Александра Начева също записа прогрес на скок дължина с ново лично постижение – 6.32.

Share Button