Най-добрите скачачи за 2019-а година: скок височина

В края на 2019-а година авторите на www.atletikabg.com и www.worldathletics.org ще ви припомнят кои бяха най-силните атлети и най-запомнящите се моменти в различните видове дисциплини в света и България.

Днес ще видим кои са най-впечатляващите атлети в скока на височина за годината.

Статистиците на Световната атлетика взимат кота 2.34 за сравнителния анализ при мъжете. Този резултат са постигали девет атлети през 2014-а и 2016-а, и един през 2010-а. В бройката на постиженият над тази граница най-силната година е 2014-а, когато в 45 случая имаме резултати над 2.34.

Мутаз Еса Баршим

През тази година в края на август светоната ранглиста се оглавяваше от няколко атлета с 2.33. На световния шампионат в Доха, Катар Мутаз Еса Баршим грабна златото с 2.37, за да зарадва над 40 000 зрители на „Халифа Стейдиъм“. Катарецът се завърна от контузия на глезена и бе във форма за скокове над 2.40, но щом спечели златото се отказа от следващите си опити.

Негови подгласници станаха руснаците, които се състезават като неутрални атлети, Илия Иванюк и Михаил Акименко, като и двамата подобриха личните си рекорди до 2.35.

Тихомир Иванов в Доха

Българската следа в тази дисциплина при мъжете за поредна година остави Тихомир Иванов. Плевенчанинът стана световен студентски шампион в Неапол и зае трето място на финала на „Диамантената лига“ в Цюрих. 25-годишният Иванов се класира и четвърти на европейското първенство в зала, а за съжаление не успя да влезе на на финала на световното първенство.

Тихомир преодоля 17 пъти 2.20 през година, а в Неапол и Цюрих покори 2.30. Взе и три победи за България на балканските шампионати в зала и на открито, и на европейското отборно първенство – втора лига. Братът на Тихомир – Михаил завърши годината с 2.15, а Габриел Митов бе другият българин над 2 метра с 2.08.

Мария Ласицкене

Мария Ласицкене бе отново кралицата на скока на височина през 2019-а. 26-годишната рускиня, която се състезава като независим атлет, имаше 24 финала през годината и спечели 22 от тях, като регистрира по една загуба в зала и една на открито. Ласицкене скочи 17 пъти над 2 метра и вече има 59 състезания над тази граница. Безспорната лидерка в тази класация за всички времена е българската легенда Стефка Костадинова със 130 състезания над 2 метра, а Бланка Влашич (Хърватия) е втора със 106.

Така Ласицкене бе твърда фаворитка на световното първенство в Доха, където пристигна като номер едно в ранглистата с 2.06 от турнира в Острава.

Изненадата в Доха дойде от 18-годишната украйнка Ярослава Махучих, която подобри два пъто световния рекорд за девойки с 2.02 и 2.04, като добави 4 сантиметра към личния си рекорд. Ласицкене, която скочи всички височини от първи опит, също завърши с 2.04 и добави трета световна титла към колекцията си.

Американката Вашти Кънингам изравни личния си рекорд 2.00 и взе бронза в Доха, а Юлия Левченко (Украйна) също преодоля 2.00, но остана четвърта на световното, заради повече неуспешни опити.

Олимпийската шампионка на седмобой Нафисату Тиам (Белгия) записа 2.02 на многобоя в Таланс, Франция, което бе световен рекорд в рамките на тази дисциплина. Това й отреди трето място в световната ранглиста за годината.

Мирела Демирева в Доха

Мирела Демирева също бе в елита на дисциплината с 10 състезания над 1.90 и пето място в ренкинг листата на Световната атлетика. Демирева пропусна зимния сезон, но регистрира няколко класирания в топ 3 на „Диамантената лига“, победи на балканския шампионат и европейското отборно първенство, както и финал в Доха, където бе 10-а. С личния си рекорд за годината 1.97 тя има вече и квота за олимпийските игри в Токио 2020.

20-годишната Елеонора Драгиева доведе личния си рекорд до 1.79, а на 44-години Венелина Венева-Матеева спечели националната титла в зала с 1.75.

Снимки: Илиан Телкеджиев и Getty Images

Share Button