Вдъхновяващо:„Машината за бягане“ Ники Джонстън

Някои го наричат „европейския Юки Каваучи“. Други – „състезателен автомобил“. А учениците му го наричат „господин Джонстън“.

Сигурно малцина от вас са чували за Ники Джонстън. Той е шотландец, но повече от 10 години живее в Германия.

През отиващата си вече 2019 година той има завършени 15 маратона със средно време под 2:30 ч. Освен това е участвал в бягания на полумаратон (със средно време 1:10 ч), както и в състезания на 10 км и ултрамаратони.

При това Ники Джонстън не е професионалист. Той е учител в училище и подобно на Каваучи тренира преди или след работа и се състезава всеки уикенд.

В Германия Джонстън пристига от Шотландия през 2006 година, за да работи в международно училище. Никога не се е занимавал сериозно със спорт. Освен с футбол – събирал се е с приятели през уикендите за някое и друго мачле. В Германия той се установява в Нойс, Северен Рейн-Вестфалия, и веднага се присъединява към местния футболен отбор, с който участва всеки уикенд в мачове. За първи път участва в лекоатлетически пробег през 2007 година, когато е на 28. Не се готви специално за състезанието, а се пуска заедно със своите ученици. Година по-късно прави дебют и на маратон – пак с минимални тренировки в Дюселдорф завършва за 3:21 ч. Следват участия в още няколко маратона.

Но преломният момент е през 2012 година. Тогава Ники Джонстън започва да участва в много състезания и по неговите думи, осъзнал, че е доста забавно и весело.

Шотландецът решава да окачи бутонките на гвоздея и да обърне по-голямо внимание на маратонките. Бягането се превръща в приоритет. Започва сериозно да тренира. Променя режима си на хранене. И успехите не закъсняват. Само за няколко месеца упорити тренировки той подобрява личното си постижение на 10 км с повече от 3 минути, като стига до 31.07 мин. А след година целенасочена подготовка подобрява и личния си резултат на маратон – от 3:08 ч до 2:36 ч!

При това Ники Джонстън започва да участва в състезания ежеседмично и домът му бъро се изпълва с купи и медали.

Сега личният му рекорд в маратона е 2:21:50 ч, постигнат в Мадейра през 2019 г. Участвал е в повече от 50 маратона и в над 100 полумаратона, където личното му е 1:08:51 ч.

През 2017 година Джонстън се пробва и на ултрамаратон и признава, че му харесва. За момента най-силното му постижение е на 66-километрово състезание – 5:03:58 ч.

Шотландецът участва и в някои щури надпревари. Така например държи световния рекорд за пробяган маратон, облечен в костюм на Елвис Пресли – 2:37:04 ч.

„Аз не се считам елитен бегач, – казва Джонстън. – Тренирам и се състезавам заради забавлението и искам винаги да бъде така“.

Но признава, че не може без бягането, то се е превърнало в наркотик за него. Ако не излезе да тренира, настоението му е лошо и може да го оправят само няколко пробягани километра.

Ники Джостън участва задължително в две, а понякога и в три състезания през уикенда. При това през седмицата съвестно, като един „почти германец“, си гледа работата на учител, но намира време и да тренира упорито.

Неговите планове? Иска да пробяга маратона под 2:20 ч, 10 км – под 31 мин, 5 км – под 15:00 мин. През изминаващата година той изпълни една от своите цели – пробяга полумаратона под 1:08 ч – за 67:14 мин.

Боян Ив. БОЙЧЕВ

Share Button