Най-добрите хвърлячи за 2019-а година: гюле

В края на 2019-а година авторите на www.atletikabg.com и www.worldathletics.org ще ви припомнят кои бяха най-силните атлети и най-запомнящите се моменти в различните видове дисциплини в света и България.

Започваме с дисциплините по хвърляния и гюлето.

Гюлето бе дисциплината на годината и в света, а и за България. В последните четири години дисциплината при мъжете бележи непрекъснат растеж, който може би най-накрая ще доведе до подобряване на световния рекорд през 2020-а.

Финалът на световното първенство бе перфектна илюстрация на този прогрес: Дарлан Романи (Бразилия) постигна 22.53, което означаваше злато на всяко предишно първенство, но в Доха не му позволи да стигне и до медалите.

Битката за отличията бе епична с 22.90 в първи опит на Том Уолш (Нова Зеландия) – само на 22 сантиметра от 29-годишния световния рекорд. Този резултат, обаче бе достатъчен само за бронз, след като в последния опит Джо Ковач (САЩ) спечели титлата с 22.91, а Райън Краузър (САЩ) постигна също 22.90 и с по-силен втори опит грабна среброто.

Може би времето на световния рекорд е преброено. Ето и малко статистика от световната атлетика за удивителния напредък на дисциплината:

  • 21 метра вече е мерило за световна класа, като преди няколко години за майсторска норма се считаше 20 метра
  • От 2016-а година традиционния модел САЩ-Европа и оттогава 19 нации регистрираха атлети с постижения над 21 метра. Как стана тази „глобализация“ в гюлето. Отговорът, може би, е в интернет платформата за споделяне на клипове Ю Тюб, която издава всички технически детайли на майсторите на гюлето на нациите, които нямат традиции в тази дисциплина.
  • България може да се похвали, че е сред тези нации с национални рекорди над 21 метра, благодарение на върховите постижения на Георги Иванов. На 33 години и в не най-добрата си форма Иванов все още е най-добрият българин с 18.51 през годината и национален рекорд от 21.09 (от 2013-а година).
  • 15-годишният Тодор Петров доведе националния рекорд (4 кг – уред) до 18.05, а с 5-кг уред вече има 16.19, с което дава заявка за добри резултати и в бъдеще.

В женското гюле в света България преживя една от най-големите си радости през 2019-а година благодарение на Радослава Мавродиева, която спечели европейската титла в зала на връх националния празник – 3 март в Глазгоу, Великобритания. Мавродиева също надделя с 1 сантиметър над световната шампионка Кристина Шваниц (Германия) с личен рекорд 19.12. Това бе и трети пореден медал от европейско в зала за Радослава след бронза през 2015-а и среброто през 2017-а.

За съжаление контузия попречи на 33-годишната българка да се изяви на световното първенство. Китайката Лиджао Гонг защити световната си титла в Доха, като участва на всеки финал на световно или олимпийски игри от 2007-а година насам. 30-годишната китайка има вече осем медала от световни първенства. През 2019-а година спечел 13 от 14 старта, като загуби само един път от американката Чейз Илей през май на „Диамантената лига“ в Доха.

Ямайката Даниел Томас-Дод направи национален рекорд през август с 19.55. с точно такъв резултат Гонг спечели златото в Доха, а Даниел взе среброто с 19.47. Ямайската атлетка тласна гюлето близо до 20-ия метър в четвъртия си опит, който обаче беше неуспешен и това, може би, й коства титлата.

Шваниц зае трето място в Доха с 19.17, а за съжаление Мавродиева не участва в Доха.

Share Button