Атлетите окупираха спортните Икари

Церемонията по връчване на спортните Икари на фондация „Български спорт“ бе на 17 декември в Национална галерия „Двореца“ в София.

Успоредно с тази церемония Българския олимпийски комитет раздаде своите призове. Сред официалните гости бяха Стефка Костадинова – председател на БОК, Красен Кралев – министър на младежта и спорта, Николай Божинов – председател на Фондация Български спорт и други олимпийски, световни и европейски медалисти, десетки заслужили спортисти, треньори и деятели, журналисти, представители на бизнеса и културата.

Атлет номер едно на България Ивет Лалова-Колио бе удостоена с Икар за спортно дълголетие.

Специален приз бе определен за  европейската шампионка на гюле в зала Радослава Мавродиева.

Християн Стоянов, който стана световен шампион на 1500 м при параолимпийците и участва в националния отбор по лека атлетика, бе награден в категорията „Достойно представяне“.

Ветеранът Момчил Караилиев получи задочно награда за „феърплей“, заради това, че помогна на контузения Борис Линков на националния шампионат. Караилиев и Мавродиева не присъстваха на церемонията поради неотложни ангажименти в родния си град Сливен.

Изгряващата звезда на българската атлетика Валентин Андреев и треньорът му Валентин Андреев също получиха признание заради златния си медал на чук на европейския младежки олимпийски фестивал в Баку през тази година.

Треньорът на Стефка Костадинова – Николай Петров бе отличен с медал за Олимпийска заслуга, за принос в развитието на спорта и Олимпийското движение в България, по повод навършване на кръгла годишнина. Добри Иванов първият треньор на Костадинова също получи медал „Спортът за един мирен свят“ по повод навършване на кръгла годишнина.

БОК раздаде награди и на ветерани спортисти, които имат високи класирания през годината, а сред тях бяха и атлетите  Красимира Чахова, Атанаска Ангелова, Светла Цонова и Роска Станчева.

С големия Спортен Икар за 2019-а на Фондация „Български спорт“ бе обявен Владимир Илиев. Биатлонистът бе удостоен с наградата, след като спечели сребърен медал в индивидуалната дисциплината на 20 километра на световното първенство в Йостерзунд, Швеция. Призът е уникална пластика на художника Христо Христов, придружен с диплома, които поради това, че Владимир е на състезания в чужбина, бяха връчени на неговата майка.

Share Button