Атлет на България 2019: Красен Кралев награди Ивет и направи анализ на анкетата на списание „Атлетика“

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи приза за „Атлет на годината“ на Ивет Лалова-Колио на церемония на 16 декември в столичния хотел „Метрополитън“.

Самият Кралев получи плакет от АБАФ (Асоциацията на балканските атлетически федерации) за принос към развитието на атлетиката в региона и Европа.

След церемонията Кралев публикува анализ на атлетическия сезон и анкетата в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“:

Днес имах удоволствието да връча приза за Атлет номер едно на България на Ивет Лалова. Спринтьорката беше отличена в традиционната анкета на списание “Атлетика”. Лалова за пети път печели в допитването. Ивет заслужи признанието за номер едно за 2019 г. след успешен летен сезон, в който покри нормативите на 100 м (11.08 сек) и 200 м (22.45 сек) за Олимпийските игри в Токио 2020. Тя ще участва за пети път на най-големия спортен форум. Лалова успя да влезе и във финала на 200 м по време на Световното първенство в Доха, Катар.

Ако нямаш добра атлетика, няма и спорт. Имаме таланти, имаме и легенди. Талантите се учат от легендите. Легендите ни държат винаги едно високо ниво. Излишно е да казвам колко е значима Ивет за световната атлетика, не само за българската. Не, че и в България не я обичат, не че и в България стотици млади хора и деца не искат да й подражават. Но когато видиш, че на едно Световно първенство по време на официалния обяд с представители на всички атлетически федерации, тя да е единственият действащ атлет, който да бъде поканен на този обяд и единственият човек, който сър Коу поздрави и се обърна официално към него от всички присъстващи, няма как да не се гордееш, че имаме такъв сънародник и толкова значима фигура в световната атлетика. Ивет Лалова беше избирана за номер едно у нас и през 2004, 2005, 2008 и 2012 г.

В своето изказване след като получи наградата тя благодари за усилията, които ММС полага, за да бъде подпомаган българският спорт. Бях радостен да чуя, че тя се гордее, когато разказва в чужбина какви зали и писти има в България, и какво се прави за развитието на спорта.

Втора в анкетата с 261 т. се нареди Радослава Мавродиева, която стана европейска шампионка в тласкането на гюле на шампионата в зала през март. Трета с 245 т. е Мирела Демирева. Сребърната медалистка от Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г. успя да покрие норматив и за Токио 2020. Четвърти в допитването с 219 т. остана Тихомир Иванов.

В залата акцентирах върху добрите резултати, които постигнаха младите атлети през 2019 г. Валентин Андреев и Александра Начева заеха пето и шесто място в класацията. Андреев донесе златен медал за България на европейския олимпийски младежки фестивал и оглави световната ранглиста на чук за юноши под 18 години. По време на днешната церемония той беше определен за изгряваща звезда на българската атлетика. През изминалата година направихме така, че да има повече възможности за подготовка на нашите лекоатлети. Реновирахме залата в Добрич, реконструирахме и закритата писта в Кюстендил. Добричката пистата, която е втората кръгова писта в България, е от изключително значение за българската лека атлетика, защото е трудно на състезателите от Източна България да намерят подходяща писта за тренировки през зимата. Не съм се отказал от мечтата си до края на мандата да започне реконструкцията на стадион “Академик”. Не съм забравил това обещание, работим и дано тази година да подсигурим необходимите средства, за да започне ремонтът, защото по този начин смятам, че ще изградим един прекрасен комплекс около “Асикс Арена”, който да бъде истинският дом на българската лека атлетика.

В приветствието си към състезателите отбелязах важността на идващата 2020 г. Тя ще бъде по-особена, защото ще мине под знака на Олимпийските игри. Пожелавам на всички да реалзират целите и мечтите си, и да защитят достойно честта на България, както винаги са го правили. Нека не забравят и да обръщат внимание на децата, както повечето от тях правят, защото имаме нужда от идоли, модели на подражание, а нашите звезди в леката атлетика са правилните хора, които трябва да бъдат следвани. Президентът на Българската федерация по лека атлетика (БФЛА) и на Асоциацията на балканските атлетически федерации (АБАФ) Добромир Карамаринов ми връчи почетен плакет за принос в развитието на атлетиката в Балканския регион, като отбеляза добрата ми комуникация с неговите колеги от АБАФ и ми благодари за добрите примери, които се дават с общите кандидатури на страните от региона в различни спортни състезания. Карамаринов благодари и за усилията, които полага Антон Бонов вече 21 години, при организирането на анкетата за най-добър лекоатлет на България.

Share Button