Атлет на България 2019: Валентин Андреев се готви за световното първенство в Найроби

17-годишният Валентин Андреев получи наградата за “Изгряваща звезда” в българската атлетика за 2019 година на церемонията  “Атлет на България“ в София на 16 декември.

Валентин чу българскитя химн в своя чест на Европейския младежки олимпийски фестивал в Баку, Азербайджан, спечели две балкански титли на чук за юноши под 18 години и юноши под 20 години, бе пети на европейското първенство за юноши при по-големите и постави пет национални рекорда.

Андреев приключи годината и като №1 в световната ранглиста за юноши под 18 години. Валентин бе избран за “Любимец на феновете” в гласуване сред феновете на списание „Атлетика“, а в генералното класиране на анкетата бе на пето място след топ атлетите Ивет Лалова-Колио, Радослава Мавродиева, Мирела Демирева и Тихомир Иванов.

Атлетът от Балчик говори пред сайта Sportal.bg и бе награден от министъра на младежта и спорта Красен Кралев, президента на БФЛА Добромир Карамаринов и партньори на БФЛА.

Доволен съм от годината, радвам се за всичко. Не съжалявам за нито едно състезание. Има много неща, които трябва да подобрявам все още. Сбъднах една своя мечта – не само да спечеля международно състезание, а и да чуя химна в своя чест и цяла България, семейството и приятелите ми да са горди с мен”, каза Андреев след награждаването.

Следващата година искам да се представя добре на Световното първенство за юноши под 20 години в Кения. Това е основната ми и най-висока цел – искам да гоня медал. След това вече може би при мъжете – там нямам никакви очаквания, тъй като ще участвам за първа година и не знам какво ще се случи там”, коментира плановете си за най-важния форум през 2020-а възпитаникът на Андриан Андреев.

Валентин, който по-рано през сезона спечели и приза “Изгряваща звезда” на Балканите, сподели, че е бил изненадан от това признание: “Не очаквах тази награда, но когато отивах да я получавам, за първи път започнах да усещам, че хората започват да ме забелязват на Балканите. Това ме мотивира да вървя напред.”

Той говори и за плановете му за участие тази зима: “С моя баща и треньор решихме да пропуснем тласкането на гюле в зала, защото преди го правехме за трупане на опит. Сега решихме да се концентрираме върху хвърлянето на чук. Не знам какво да очаквам от състезанията с мъжкия чук – не познавам и много хора от тази категория. Единственото, което искам за първа година, е плавно да навляза в тази възраст. В следващите години ще гоня и резултат там. При мъжете имам притеснения, защото целта ми е да докажа себе си. А там конкуренцията е много сериозна.”

Валентин подари часовник с логото на клуб „Черно море 2005“ – Балчик на президента на БФЛА Добромир Карамаринов.

Share Button