Питър Снел – шампионът, който преобърна представите в леката атлетика

В четвъртък, 12 декември, няколко дни преди да навърши 81 години, си отиде от този свят един от най-великите бегачи на средни разстояния за всички времена Питър Снел.

Истинска легенда, той има три олимпийски титли – две на 800 м и една на 1500 м от две поредни олимпиади. Нещо повече, Снел е единственият атлет, който след 1920 година е постигал дубъл на олимпийски игри на 800 м и 1500 м. И още – двукратен шампион от Игрите на Британската общност. Световен рекордьор на 800 м, 880 ярда, 1000 м, една миля. Общо в своята кариера има 6 поправки на световни рекорди. Той бе и най-ярката реклама на тренировъчната схема на новозеландския треньор Артур Лидярд, в основата на която стои маратонската подготовка и която предизвика истинска революция в средните и дългите бягания.

Питер Снел е роден на 17 декември 1938 година в малкото градче Опунейк, Таранаки, Нова Зеландия. По-късно семейството се премества във Вайкато, където като ученик Снел се пробва в най-различни спортове. Тогава го забелязва Артур Лидярд, който успява да го убеди, че с тази скорост, която притежава, и подходяща тренировка за издръжливост той може да стане един от най-великите бегачи на средни разстояния за всички времена.

Снел се доверява на треньора и става част от неговата група. Макар че се готви за средни разстояния, голяма част от тренировките бъдещият шампион изпълнява с маратонците, а обемът му е 160 км седмично – нещо шокиращо за това време. Много често прави по два 8-седмични блока на такъв обем. А когато се готви за олимпийските игри през 1964 година дори издържа 10 седмици без почивка на такъв обем и страховита интензивност.

При това Питър Снел никога не е бил професионалист. Той винаги е тренирал преди и след работа – при 8-часов работен ден.

Малко е едър за бегач на средни разстояния според съвременните разбирания – във върхова спортна форма при височина 1.79 м теглото му е 80 кг.

И още. Седем седмици преди да счупи 3 световни рекорда в рамките на 8 дни, Снел участва в маратон, който завършва за 2:41 ч.

На олимпийските игри в Рим през 1960 г. заминава като абсолютен аутсайдер. Но още на полуфинала побеждава тогавашния световен рекордьор белгиеца Роже Мунс. На финала го прави отново с невероятна атака в последните 30 метра и победа с 1:46.3 мин.

Вече олимпийски шампион, Питер Снел става и световен рекордьор на 800 м, 880 ярда и 1 миля. Това се случва две години по-късно в Крайстчърч, Нова Зеландия. Снел подобрява рекорда именно на Моен, като пробягва двата кръга за 1:44.3. Вече 57 години това е и рекордът на Нова Зеландия в дисциплината и най-старият национален рекорд в леката атлетика. Само ще вметна, че стадионът, по който бяга Снел, не е покрит с тартан, не е покрит даже със сгур, а с… прекрасна, късо окосена трева. Изчисленията показват, че при днешните условия това би било поне със секунда и половина по-бързо време. В същото бягане новозеландецът чупи световния рекорд и на 880 ярда (1:45.1 мин). А няколко дни по-рано в Оукланд той вече е подобрил и световния рекорд на 1 миля – 1:54.4 мин.

На олимпийските игри в Токио през 1964 година Питър Снел постига това, което никой не е правил от 1920 година и което никой не е успял да повтори след него досега. Там той става олимпийски шампион на 800 м с нов олимпийски рекорд – 1:45.1 мин и на 1500 м с 3:38.1 мин. Общо 6 бягания (серии, полуфинали и финали) в рамките на 8 дни!

Малко по късно през същата година в Оукланд той чупи отново световния рекорд на 1 миля – 3:54.1 мин.

Отказва се от активна състезателна дейност в края на 1965 г. През 1971 година заминава за САЩ. Става спортен физиолог, защитава и докторска дисертация по специалността.

За своите успехи получава титлата „сър“ и е награден с Ордена на Британската империя. През 2000 година е избран за „Атлет на века“ на Нова Зеландия.

Питър Снел остава докрай верен на спорта. През последните години поддържа форма с ориентиране, като участва във ветерански състезания. Увлича се също така и от тенис на маса и през 2017 година участва с този спорт в Световните игри за ветерани.

Боян Ив. БОЙЧЕВ

Share Button