Рън България ще се проведе в Европейския град на спорта за 2020-а – Пазарджик

Третото издание на „Пазарджик – рън“ част от веригата състезания „Рън България“ ще бъде на 5 септември 2020-а в европейския град на спорта.

ACES Europe връчи титлата „Европейски град на спорта за 2020 г.“ на Пазарджик на церемония в Брюксел, Белгия на 11 декември.

Пазарджик рън е едно от десетките спортни събития в Пазарджик
и се провежда в уникалния парк „Острова“

Изборът е базиран на възможностите и намеренията на съответните населени места, като се приема, че спортът е фактор, който влияе върху развитието на обществото, подобряване качеството на живот, съдейства за доброто здраве и интеграцията на отделните социални общности. Традиционно, отличията и флаговете се връчваха от председателя на Асоциацията на европейските столици и градове на спорта ACES Europe Джан Франческо Лупатели, чиято е и инициативата за самия конкурс от 2001-ва година насам. Пазарджик получи престижното звание в препълнената Заседателната зала на Европейския парламент, на събитието присъстваха представители на градове и общини от цяла Европа, високопоставени гости от Европейската комисия и евродепутати.

Знамето и титлата бяха връчени на представителите на община Пазарджик, водени от кмета Тодор Попов. Сред тях блестеше и изключително активната в промотирането на спорта в своя град Ренета Камберова – едно от златните български момичета, световна и европейска шампионка в художествената гимнастика, с бронз с ансамбъла от олимпиадата в Рио 2016.

Кметът Тодор Попов бяга по трасето на
„Пазарджик рън“ през 2019-а година

За нашия град е голяма чест да бъде удостоен с тази титла. Нека приемем физическата активност и като личен пример,“ каза кметът Попов по време на церемонията.

По-рано през деня Попов и Камберова представиха пред медиите накратко мащабната спортна програма на Пазарджик за следващата година. В нея има предвидени над 150 събития и активности – над два пъти повече от настоящия сезон.

За нас е привилегия да сме тук и да приемем престижното отличие. Щастлив съм, че Пазарджик е европейски град на спорта за 2020 година. Това е оценка за усилията на нашите граждани да имат самочувствие. Спортът създава шампиони и съм убеден, че ще отговорим на големите очаквания. Голямата ни цел е над 55 % от жителите на града да бъдат активно спортуващи в края на следващата година. Имаме и много ценна практика да стимулираме децата да спортуват като редуцираме до 30 % процента от местните данъци на родителите на малчуганите трениращи в спортните клубове,“ каза кметът Попов.

Ренета Камберова е основния „двигател“ в развитието и популяризирането
на спорта в Пазарджик в последните три години

Много съм щастлива, че Пазарджик бе коронясан за европейски град на спорта за 2020 година. Освен многото събития и спортни фестивали, това означава и повече инвестиции, в града ще бъдат построени две нови спортни зали, предвиждаме събития, които не са само спортни, а стимулиращи хората да бъдат сред природата и да водят активен начин на живот,“ каза Ренета Камберова.

Детската атлетика също е имаше няколко събития в Пазарджик
Share Button