Стефка Костадинова връчи авторитетния приз на МОК „Олимпизъм в действие“ на професор Лозан Митев

Председателят на БОК Стефка Костадинова връчи приза на Международния олимпийски комитет „Олимпизъм в действие“ на професор Лозан Митев на 4 декември на церемония в НСА.

Авторитетната награда се присъжда за принос в развитието и разпространението на олимпийските принципи и идеали.

Церемонията бе по време 7-ата Национална олимпийска конференция с учители по физическо възпитание и спорт в България, организирана от Национална олимпийска академия с подкрепата на БОК и НСА „Васил Левски“.

Олимпизъм в действие“ е точно това, което с апостолска страст и постоянство върши и отстоява вече десетилетия наред нашият добър приятел и съратник Лозан Митев. Неговата безпределна отдаденост на олимпийските принципи и идеи зарежда всички с позитивна енергия. Дълбока благодарност от БОК и пожелания да бъдеш здрав, силен и все така всеотдаен за доброто на олимпизма,“ каза в краткото си приветствие Стефка Костадинова.

Проф. Митев благодари за признанието и обяви, че за него е чест да получи престижната награда от една велика българка, достоен председател на Българския олимпийски комитет.

––––––––––––––-
Проф. Лозан Митев

Роден на 26 март 1959 г. в София.
Завършва 18 Гимназия „Уилям Гладстон“ – София и Националната спортна академия „Васил Левски“ – теория и методика на спорта. Специализира по проблемите на Общински спорт 1997 г. в Немския спортен университет Кьолн

Стажант треньор и учител по физическо възпитание от 1982 до 1984 г.
Преподавател в Националната спортна академия София от 1985 г. по история на физическата култура. Ръководител на сектор „История на физическото възпитание и спорта“ от 2007 г., Ръководител на Историческия архив на НСА.

Защитава докторат през 1999 г. „Телесната култура в Тоталитарната държава – Българският модел 1937-1949 г.“ Присъдено му е научно звание доцент през 2006 г. и професор през 2016 г.

Основател на Националната олимпийска академия на Българския олимпийски комитет (БОК). Директор на Националната олимпийска академия на БОК.
Заместник председател на Европейските олимпийски академии.
Лектор на сесиите на НОА. Лектор на сесии на Международната олимпийска академия, Олимпия, Гърция.

Основател на Олимпийския клуб към НСА и подпомага създаването на Олимпийски клубове в редица градове в страната. Организатор на чествания по повод на Олимпийския ден.

Инициатор за провеждане на национални конференции с учители по физическо възпитание и спорт.

Проф. Митев има изследвания в областта на телесната култура през Античността, Средновековието, Модерна история – системи за телесно възпитание и Олимпийско движение, проблемите на държавата и телесната култура.

По-значими публикации: Олимпийската слава на България 2014 г, 70 години НСА 2012 г., Основни на Олимпизма 2016 г. История на телесната култура в България 2007 г. 2010 г. Ролята на чуждестранните влияния за развитието на телесната култура в България 2005 г.

Занимава се със спорт от 1968 г. до днес. Практикувани спортове – баскетбол, лека атлетика, ски бягания и алпийски дисциплини, плуване, гимнастика, борба, вдигане на тежести, джудо, уиндсърфинг.

Share Button