Медалисти от световното първенство оглавиха класaциите на АБАФ

Ивет Лалова-Колио и Валентин Андреев спечелиха призовете на Балканската атлетика (АБАФ) за Атлетка на годината и Изгряваща звезда при юношите на деветата балканска атлетическа гала във Вършаничка баня, Сърбия на 27 ноември.

Вицешампионите на света Амел Тука (Босна и Херцеговина) и Ярослава Махучих (Украйна) взеха призовете в останалите две категории.

Тука спечели среброто на 800 м на световното първенство в Доха с феноменален финален спринт с 1:43.47 и записа още 14 бягания под 1:47 през годината. През 2015-а година Амел бе бронзов медалист на световното първенство в Пекин и отново бе избран за Атлет на АБАФ.

Наградата на Тука беше връчена от президента на АБАФ, БФЛА и първи вицепрезидент на Европейската атлетика – Добромир Карамаринов, който от септември тази година е и член на съвета на Световната атлетика.

18-годишната Ярослава Махучих също бе феноменална през годината и особено на световното първенство за жени, където направи два световни рекорда за девойки -2.02 и 2.04 и завърши с резултата на победителката Мария Ласицкене. Ярослава без проблем спечели европейското първенство за девойки в Бурос, Швеция и турнира от „Диамантената лига“ в Доха.

Постиженията и класиранията на Махучих я изкачиха не само за „Изгряваща звезда“ на АБАФ, но и като най-добра млада атлетка в Европа и света.

Share Button