Маратон Кюстендил ще бъде балкански и национален шампионат за 2020-а година

Кюстендил ще бъде домакин на националния и балканския шампионат по маратон през 2020 г. Това бе обявено на специална пресконференция на БФЛА и община Кюстендил на 15 ноември в парк хотел „Кюстендил“.

Най-голямото спортно събитие в община Кюстендил за 2020 ще се проведе на 20 септември, като участие в него се очаква да вземат състезатели от всичките 21 страни членки на Асоциацията на балканските атлетически федерации (АБАФ), на атлетическите клубове от цяла България, както няколко силни африкански, азиатски и европейски бегачи.

Освен класическата маратонска дистанция (42.195 км) ще има състезания и на полумаратон – 21.1 км, 2 км за любители и занимания по „Детска атлетика“ на старт – финала, който е на централния площад на град Кюстедил.

„Специални благодарности на община Кюстендил, която след години на пауза отново започва да развива леката атлетика, заяви на срещата с медиите в Кюстендил Добромир Карамаринов, президент на БФЛА, първи вице на Европейската атлетика и член на Съвета на ИААФ. – Надявам се, че с отличната организация и солидния награден фонд осигурен от домакините от община Кюстендил ще успеем да видим на старт участници от всички държави членки на АБАФ, а и още елитни атлети“.

Заместник-кметът на община Кюстендил Радмила Рангелова благодари на БФЛА и АБАФ за възможността да организират заедно най-голямото атлетическо и спортно събитие в града за 2020 г.

Благодаря на Цветелина Кирилова, че работи неуморно това да се случва. Специални благодарности на Добромир Карамаринов за подкрепата и честта нашия град да се нареди сред домакините на най-големите състезания на Балканите„, заяви на Радмила Рангелова.

Самата Цветелина Кирилова разкри, че е много развълнувана именно родния й град да стане домакин на балкански и национален шампионат по маратон. Тя разказа пред медиите накратко за спортната си кариера и хората, които са и помогнали да стане голям атлет.

Антон Бонов, който е координатор на маратона, даде подробности  за трасето, което е две обиколки с дължина – 21.1 км. Бонов спомена, че в град Кюстендил има два атлетически клуба и силни традиции на атлетиката, което е предпоставка за добра организация на маратона.

Надяваме се, този маратон да бъде един от най-силните в България – каза още Антон Бонов – Има всички предпоставки конкуренцията на международния, балканския и националния шампионат по маратон да доведе до много силни резултати. Искаме това състезание да се превърне в емблематично за града и региона“.

Логото на маратона също бе представено на пресконференцията, като то съчетва бягането, планините, които ограждат долината, където е трасето, красивата природа и черешата, която се символ на Кюстендил.

Маратон „Кюстендил“ се включва и в семейството на състезанията от движението „Рън България“, а регистрацията за любители до Нова година вече е налична на www.runbulgar.com със 75 процента намаление.

След пресконференцията започва семинарът „Аз и бягането – синоними“, който ще се продължи до 17 ноември.

Share Button