19 милиона долара за историческото бягане на Кипчоге под 2 часа

Около 19 млн. долара е похарчила британската нефтохимическа компания „ИНЕОС“ за проекта, в рамките на който кениецът Елиуд Кипчоге стана първият човек, пробягал класическите 42 км 195 м под 2 часа.

Ето само някои от нещата, за които са дадени тези пари.

Преди няколко месеца във Виена трасето за маратонското бягане е било изцяло преасфалтирано. За анализ на времето и подходящите метеорологични условия е била създадена цяла група специалисти.

Общо 35 пейсмейкъра работеха за Кипчоге, като се редуваха да бягат с него и му цепеха въздуха. Те се построяваха по лазерната линия, която излъчваше специално устройство, разположено на електромобил и която посочваше необходимото темпо.

По време на самото бягане Кипчоге използа специални кардиостимулатори.

„Найк“ също е един от основните спонсори. Особени бяха маратонките, с които бяга рекордьорът. Това е специална модификация на най-новия модел на „Найк“ – „Вайпърфлай“. Маратонките са изработени по крака на Кипчоге, според неговите анатомични и биомеханични особености. Подметката е малко по-дебела, но е от улрталека пяна „Пебакс“, а в нея има специална карбонова пластина. По този начин стъпването става много по-пружиниращо, наподобяващо спринт, крачката е по-дълга. Според рекламата икономичността на бягането се подобрява с 4 %, което позволява на теория по-добър резултат с 3.4 %.

Собственикът на „ИНЕОС“ е Джим Ратклиф, който е на 110 място класацията на милионерите според „Форбс“. Той е собственик и на велосипедния отбор „ИНЕОС“.

Share Button