Карстен Вархолм и Мария Ласицкене са атлет и атлетка на Европа

Норвежецът Карстен Вархолм и рускинята, която се състезава като неутрален атлет, Мария Ласицкене бяха избрани за атлет и атлетка на Европа за 2019-а година на традиционната церемония на Европейската атлетическа асоциация в Талин, Естония на 26 октомври.

Вархолм получи наградата си от президента на ЕА Свен Арне Хансен, който е негов сънародник, а двамата сложиха шлемове с рога, което е символ на викингите – коренното население на Норвегия.

Наградата на Ласицкене връчи българина Добромир Карамаринов – президент на БФЛА и АБАФ, първи вицепрезидент на Еа и член на съвета на ИААФ.

Карстен Вархолм бе номиниран заедно със световните шампиони на чук – Павел Файдек (Полша) и диск – Даниел Стол (Швеция), както и естонецът Магнус Кирт – водач в световната ранглиста на копие.

Конкурентките на Мария Ласицкене за номер едно в Европа бяха бегачката на средни и дълги разстояния Сифан Хасан (Холандия) – двукратна световна шампионка от Доха (1500 м и 10 000 м), Дина Ашър-Смит (Великобритания) – световна шампионка на 200 м и Малайка Михамбо (Германия) – световна шампионка на скок дължина.

В един изключителен сезон Вархолм спечели 18 поредни състезания без да допусне загуба, защити световната си титла на 400 м с препятствия, постигна второ време в историята на тази дисциплина – 46.92 и взе европейската титла в зала на 400 м.

Планът ми бе да тренирам упорито. Знаех, че постиженията идват чрез тренировките и така успях да се реализирам. Целите ми за 2020 са олимпийската титла в Токио и второ европейско злато в Париж.“- заяви Вархолм след като получи наградата.

Сезонът на Ласицкене също беше супер успешен. Рускинята спечели 22 състезания от 24. През зимния сезон заслужи европейската титла в зала, а през лятото защити световната титла в Доха. Два дни преди наградите на ЕА тя се окичи със златния медал на световните военни игри в Ухан, Китай с резултат 2.00.

За мен е огромна чест да заслужа признанието за атлетка на Европа. Това беше страхотна година за мен, когато станах първата жена с три световни титли на скок височина.“ – сподели Ласицкене.

Преди няколко години Карстен Вархолм и Мария Ласицкене бяха избрани за „Изгряващи звезди на Европейската атлетика“, а сега двамата са сред претендентите за атлет и атлетка на годината.

Share Button