Доха 2019: Завещанието на световното първенство

Авторът на BGathletic.com Яна Касова с нестандартен материал за световното първенство в Доха, Катар, което бе от 27 септември до 6 октомври. Повече четете на www.bgathletic.com

Световните медии остро критикуват избора на домакинство на планетарния шампионат да бъде в Доха.

Президентът на ИААФ Себастиан Коу е разпъван на кръст за това, че атлетите трябва да се състезават в държава, в която няма спортно отношение и Шели-Ан Фрейзър-Прайс (Ям), например, трябваше да стане за четвърти път световна шампионка на 100 м пред празни трибуни на стадион „Халифа“. Критиките са и за жегата и влажността, които съпътстват дисциплините на шосе. Стадионът е климатизиран и дисциплините на писта се провеждат при идеални за атлетика условия. С проблемът с публиката организаторите успяха да се справят и след криза в първите три дни определено напълниха 80 до 90% от капацитета на съоръжението, отреден за първенството от 21 000 места. В петъчната вечер (4 оквтомври) пък трибуните бяха изпълнени дори до краен предел с над 40 000 зрители.

Защо това да е грешното място за световно първенство, каза Коу. – Не съм сигурен, че някой от нас в този момент е позиция да иска да изгради спортни взаимоотношения, зависими от настоящите политически нестабилности. Ако ние сме глобален спорт, трябва да се разглеждаме като глобални. Не може да продължим да се връщаме към същите осем или девет места, на които винаги сме били съсредоточени в миналото. Но няма да се стигне там с един скок. Ние сега сме в едно пътуване.“

Коу предвижда, че един ден места като Кения, Етиопия и Ямайка ще приемат световни първенства. ИААФ се опитва да намали разходите за домакинство, за да направи шампионатите по-привлекателни.

Като домакинстваме първото световни първенство по лека атлетика в Близкия Изток ние имаме споделена визия и ангажимент в партньорството с ИААФ, за да увеличим участието на този прекрасен спорт в Катар, региона и света, заяви президентът на Катасрката федерация по лека атлетика Дахлан Ал Хамад. – За да имаш такава амбиция, се изисква иновативно, креативно и смело мислене. Ето защо сме включили нова програма с нов формат на състезанията. Ето защо този стадион има технология за охлаждане и искаме нашите млади спортисти и местната общност да го изживеят на живо. Всички тези разработки произтичат от една единствена цел за подобряване на атлетиката в световен мащаб.“

Но нека погледнем наистина домакинството на Доха от друг поглед. Такъв, който ние европейците, сме свикнали да гледаме на спортни състезания. А голямото първенство може би наистина може да остави наследството на този регион с възможности, които ние отдавна приемаме за даденост.

Жените

С желание да разчупи бариерите Мериам Фарид участва на 400 м на първенство в Доха. Тя е представител на Катар и е посланик на шампионата.

Това е голяма отговорност – аз представям не само себе си , но и културата, традицията, катарската жена, жените с хиджаб, споделя Фарид. Тя се нареди последна на 400 м в Доха с личен рекорд от 69:49 сек. – Справям се с тази мисъл, защото си мисля за онези жени, които може да преживеят същите неща един ден. Бягам, за да пречупя бариерите и да променя  гледната точка на хората, идващи от цял свят, които обикновено не ни виждат да се състезаваме в хиджаб. От вида на лицето им мога да разбера, че са изненадани, когато ни видят – но понякога се питам, шокиращо ли е, че тичам с воал? Това първенство е много специално за нас, че е в Катар. Много хора, които до сега не са идвали на стадиона, ми се обадиха, че ще дойдат да гледат шампионата. А аз дори им казах, че няма да мога да спечеля медал, но те дойдоха„

Фарид вярва, че е пример за младото поколение и много момичета ще я последват, избирайки спорта. Сигурна, че тя и нейните съотборнички ще продължават да променят манталитета на жените в региона, а това ще направи и световния шампионат, който се провежда в момента  в Доха.

А леката атлетика е специална за правата на жените в Катар. През 1998 г. е първото спортно събитие, на което се допускат жени. И то е състезание по лека атлетика, организирано със съдействието на ИААФ. През 2000 г. шейха Моза основава Катарския дамски спортен комитет. Моза е втората жена на бившия емир Хамад бин Калифа ал Тани и прави революционни промени за Катар, като освен, че под нейна опека спортът за жени навлиза в страната, но и носи отговорността 60% от студентите в страната в момента да са жени. След усилията на Моза Катар за първи път има жени в олимпийския тим за Лондон 2012. Участват четири дами – по една в плуването, леката атлетика, стрелбата и тениса на маса.

Дори само заради това – да приобщи жените да спортуват в пропития от стереотипи арабския свят, си заслужава Доха да домакинства световното първенство по лека атлетика. А в него са ангажирани стотици ученици и студенти. И то не само като зрители, а и като доброволци, като млади репортери, в медицинските екипи и други.

Преди 21 г. за първи път жена стъпва на спортно състезание в Катар. Днес в Доха, на стадион „Халифа“ стотици жени подкрепят участниците на световното първенство по лека атлетика. Да, на някои не им се виждат лицата. Да, емоциите им са обрани. Но те са на стадиона и леката атлетика е дала начало на това тяхно право.

Share Button