Седмият благотворителен ултрамаратон „1000 Balkan Charity Challenge“ започва на 19 октомври

1000 km Balkan Charity Challenge е спортно благотворително събитие.

Директорът и основател на Плевенският маратон Станислав Георгиев организира за седма поредна година блатоворително бягане и колоездене с дължина над 1000 км.

Участниците ще изминат 1050 км с велосипед и тичайки за 11 дни, от 19 октомври до 29 октомври 2019.

Трасето е на територията на Румъния и България. В момента е отворена регистрацията за участие на www.1000balkan.com/registration/ .

Според организаторите ултрамаратонът е мощно средство за набиране на дарения за благотворителни социални каузи в двете страни.

Той насърчава спорта на открито като алтернатива за здравословен начин на живот, както и активното екологично поведение, чрез засаждане на уникални дървесни видове по трасето.

За седма година благотворителни партньори на събитието са българската Фондация BCause. Oрганизатори са Eyes-Open и Elite Running.

Даряването за българските каузи става чрез Платформата.бг (platformata.bg).

В събота, на 19 октомври 2019, започва седмото издание на благотворителния ултрамаратон „1000 Balkan Charity Challenge“.

За 11 дни участниците изминават 1050км в Румъния и България, като два пъти ще преминат Дунав и Стара планина. Денивелацията на трасето е 7500 метра.

Участниците ще се движат с велосипед първите 4 дни (по 160км /ден) и ще бягат 7 дни (по 60км / ден). Само 5 души досега са успели да минат успешно цялото разстояние. Участниците могат да се регистрират не само за цялото разстояние, но и за отделни негови части – колоезедене, бягане или отделни дни.

Всеки участник ще избере кауза, за която ще набира средства до достигане на поставената от него цел за дарения. В събитието досега са участвали хора с изключителни постижения като Слави Несторов (качил Еверест миналата година) и Андрей Рошу (преплувал Ламанша).

Стартът е на 19 октомври, в 7.00 часа сутринта, в Букурещ. Там е и финалът, на 29 октомври, около 17:00 часа. Групата ще стигне до центъра на София около 16:00 на 22 октовмри и ще тръгне обратно към Букурещ на 23 октомври в 8.00 часа сутринта.

На територията на България маршрутът преминава през Видин, Белоградчик, Берковица, Своге, София, Ботеврад, Луковит, Плевен, Бяла и Русе.

Всеки желаещ може да се присъедини към маратонците по пътя им, с каране на колело или с тичане, и да премине разстояние по свой избор.

Броят на участниците обикновено е най-голям в близост до Букурещ и София. За изминалите 6 издания благотворителната инициатива е събрала общо над 131 000 евро.

Даряването става онлайн през сайта на маратона www.1000balkan.com. Даренията към българските каузи се извършат чрез платежната система на социалната мрежа за дарители 2 Платформата.бг (platformata.bg). Социалната мрежа за дарители Платформата.бг (platformata.bg) е разработена и се управлява от фондация BCause.

Подкрепените каузи са внимателно подбрани от организаторите и включват социални сфери като грижа за деца и възрастни хора с увреждания, самотни възрастни хора, образование, развитие на таланти и подкрепа на хора в неравностойно положение.

За тазгодишното издание на маратона са избрани три български каузи на Multi Kulti Collective (МултиКулти), Фондация „Дечица“ и Фондация „Джамба“, като всички са насочени към подкрепа на деца от различни социални групи. Multi Kulti Collective е българска организация с нестопанска цел, която подпомага интеграцията и повишава информираността за чужди култури и етнически малцинства публично, чрез представяне на техните обичаи, храни, занаяти, песни и традиции.

Фондация „Дечица“ е посветена на децата, лишени от родителски грижи. Екипът помага на деца, настанени в центрове от семеен тип, чрез работа с различни специалисти и установяване на доверени взаимоотношения с един възрастен – ментор. Децата се учат да говорят правилно, да смятат, да рисуват, да говорят чужди езици, да играят народни танци. Те се учат и да споделят, да вярват в себе си, да се чувстват силни и значими. Jamba (www.jamba.bg) е връзката между хората с увреждания в България и техните бъдещи работодатели.

Jamba e място за обучение, стаж и кариера. Нейната мисия е да подкрепя ГЕРОИТЕ (хората с увреждания) в натрупването на ключови умения и компетенции в различни професионални сфери чрез обучения и стаж и да съдейства за тяхното включване в пазара на труда и за кариерното им израстване.

Ултрамаратонът „1000km Balkan Charity Challenge“ се организира от Eyes-Open и Elite Running. Спонсори на маратона са Уникредит Банк, Уникредит Банк, Румъния, Евроинс и SafeCharge и sportier.ro. Партньори са фондация BCause, Asics, Stanimira Chocolate House, City grill, Brevis и Select Fruits. Пълният маршрут на маратона можете да видите тук: https://1000balkan.com/route/ .

Повече информация за проектите и бегачите можете да намерите на сайта на ултрамаратона www.1000balkan.com .

За повече информация:

Фондация BCause Елица Баракова – 0888 95 75 13, elitsa@bcause.bg

www.BCause.bg www.Platformata.bg

Станислав Георгиев – организатор 0894 53 99 98, stan.georgiev23@gmail.com www.1000balkan.com

Плевенският маратон, който Станислав Георгиев организира за седма поредна година през 2020-а ще бъде на 17 май.

Share Button