Кипчоге успя – 1:59:40 ч!

Елиуд Кипчоге „стъпи на луната“!

Още една митична граница падна, за да докаже, че човешките възможности са безгранични.

Кипчоге успя във втория си опит да пробяга 42 км 195 м по-бързо от 2 часа. Във Виена той пробяга „класиката“ за 1:59:40 ч.

Кениецът поддържаше темпо от точно 2:50 минути за километър. Едва на няколко пъти падна с около 2 секунди под тази граница, които бяха наваксвани през следващия километър. Преди финала той успя да вдигне темпото и завърши с цели 10 секунди под планираното време от 1:59:50 ч.

Eкип от експерти в различни сфери бе уточнил всичко до последния детайл, за да се гарантират максимално добри условия пред Кипчоге. Бягането се проведе във Виена, в близост до увеселителния парк Пратер. Трасето бе с дължина 4.3 км, равно и бързо. Многото дървета спираха поривите на вятъра. Оптималните условия включваха температури между 7 и 14 градуса по Целзий и влажност под 80%. Изчислени бяха и най-добрите климатични условия, макар че времето бе по-влажно от очакваното, с мъгла и лек ръмеж.

В помощ на Кипчоге бягаха 41 състезатели, които се редуваха да му помагат да поддържа необходимото темпо. Тук бяха някои от най-добрите атлети в света, включително спортисти, участвали на завършилото в неделя световно първенство по лека атлетика в Доха. Специален автомобил водеше темпото с лазери пред кениеца и пейсмейкърите.

Другото любопитно бе, че Кипчоге бяга с ултралеки маратонки на „Найк“. Те са изработени от карбонови нишки и му позволят да бяга с 4% по-бързо.

Добрата форма на Кипчоге му давашe увереност, че ще успее от втория опит да слезе под 2 часа. През септември 2018 г. в Берлин той постави нов световен рекорд в маратона – 2:01:39 ч, като свали цели 78 секунди от предишното върхово постижение. В края на април кениецът спечели надпреварата в Лондон с второ най-добро време в историята – 2:02:37 ч.

Резултатът на Кипчоге няма да бъде записан като рекорд от Международната федерация по лека атлетика заради манипулирането на опита в търсене на възможно най-добри условия.

Самият Кипчоге коментира, че иска постижението му да вдъхнови човечеството и да покаже, че никой не е ограничен.

Share Button