„Стъпването на луната” на Кипчоге пряко по Евроспорт

Остават само броени часове до историческия опит за първо слизане под 2 часа в маратона. Елиуд Кипчоге ще направи втората си атака на изглеждащата доскоро феноменална бариера утре сутринта (12 октомври, събота) във Виена. Евроспорт купи телевизионните права за събитието и ще ви даде възможност да го наблюдавате пряко от австрийската столица.

Специалният екип, който следи атмосферните условия във Виена, избра  „Предизвикателството 1:59” да се проведе в събота с начален час 8:00 (местно време), но после го отложи с 15 минути за 8:15 (9:15 българско време). Прякото предаване по Евроспорт ще започне в 9:10. Преди две и половина години на пистата Монца Кипчоге премина 42 км 195 м за 2:00:25.

Тогава пристигна с личен рекорд 2:03:05, а сред кандидатите за първото слизане под 2:00 бяха и Лелиса Десиса (Етиопия), който стана световен шампион на маратон в Доха преди няколко дни, и многократният световен шампион на полумаратон и бивш световен рекордьор в тази дисциплина Зерсенай Тадесе (Еритрея). Миналата година Елиуд подобри официалния световен рекорд в маратона с 2:01:39 в Берлин.

Берлин и Виена са напълно различни неща. В Берлин бягах за победа и световен рекорд, а тук ако постигна целта си, ще е все едно съм стъпил на луната”, заяви Кипчоге след пристигането си във Виена. Той ще има на разположение 41 елитни бегачи, които ще подържат необходимото темпо на смени. Между пейсмейкърите са дори медалисти от завършилото наскоро световно първенство в Доха.  

Share Button