ИААФ: Новото трасе на маратон София ще има позитивен ефект върху туристическото бъдеще

Техническият делегат на Международната асоциация на атлетическите федерации (ИААФ) Карлос Кардосо смята, че новото трасе на Маратона на София, който ще се проведе на 13 октомври (неделя), ще допринесе за туристическото бъдеще на българската столица.

Новото маратонско трасе ще има силен и бърз позитивен ефект в близките години върху туристическото развитие на българската столица. Това заяви днес техническия делегат на ИААФ Карлос Кардосо на среща с екипа, подготвящ многохилядното събитие. Организационният секретар на „София – европейска столица на спорта“ Анатоли Илиев запозна госта с новостите и подобренията в това издание на състезанието, след което инспектиращият премина на проверка по целия маршрут.

От ляво: Даниел Дуков (директор на маратон София), Анатоли Илиев (организационен секретар на „София – европейска столица на спорта“) и Карлос Кардосо (технически делегат на ИААФ)

Десетки елитни атлети от цял свят пристигнаха в София, за да участват в WIZZ AIR София маратон 2019. Поредното 36-о издание на едно от най-масовите в България спортни събития е със старт-финал площад Александър Батенберг.

Ето и времената на отделните стартове в неделя от площад Батенберг:

9.30 Старт, класически маратон 42.195 км

9.40 Старт, полумаратон 21,1 км

9.50 Старт 10 км 9.55 Масов старт

10.05 Старт онкоболни и параолимпикс

След окончателните заявки стана ясно, че само петима остават в битката за 20-хилядния джакпот. Големият бонус е предвиден за най-добро представяне (общо при мъжете и при жените) в трите маратона (Стара Загора, Варна и София) в една година чрез класиране по специална точкова система. При равенство в точките победител е записалият по-предни класирания, ако и по този показател има равенство джакпотът съответно се дели.

Новото е, че точки се получават само при времена под 2:25 часа при мъжете и под 2:45 часа при жените.

В София тази неделя за джакпота ще могат да претендират Осеа Туей (Кения) 20 т, Ахмед Насеф (Италия) и Юсеф Сбаи (Мароко) с по 10 и Хамис Бакари (Мароко) с 8 точки – при мъжете, докато при жените единствена с шанс е Рут Матебо (Кения), която е с 18 т. Интрига има и за това дали Матебо ще стане първата, печелила три поредни години джакпота, след като грабна големия бонус еднолично през 2017 и 2018 г.

Освен това в маратона ще участват още дузина елитни атлети с впечатляващи лични постижения.

Кения ще е представена още при мъжете от Дънкан Коеч, Морис Мосима и Роно Кипнгетич.

От Мароко идва още Хасан Лахуахи, от Еритреа е Мохамед Муса, а престижът на силната школа на Етиопия ще бъде защитаван от Лема Алемайеху и Мамо Гебрейоханес.

При жените в класическия маратон Матебо ще срещне съпротива от сънародничките си Лагат Черуто, Бети Чепквони и Хилда Чебой. Кенийките обаче ще трябва да се справят с двете представителки на Етиопия Шегае Хайелом и Водажо Шифероу.

Маратонската дистанция е и национален шампионат за мъже и жени.

В полумаратона на 21.1 километра впечатлява заявката на кениеца Стенли Кипруто, а при жените отново ще се включи сръбската ветеранка Оливера Йевтич.

Сред чужденците на 10-километровата дистанция са се записали няколко силни бегачи от Сърбия и Северна Македония. Организатори на Софийския маратон са Столична община, Фондация „София – Европейска столица на спорта“, Министерството на младежта и спорта, БОК, БФЛА. Наградният фонд е внушителните 63 000 лв., плюс 20 000 лв. джакпот.

Wizz Air пак ще осигури на всеки стартирал в основните дисциплини по един еднократен ваучер на стойност 20 евро, който може да се използва в рамките на година за закупуване на самолетен билет до желана дестинация.

Миналогодишните призьори в Маратона на Сафия:

МЪЖЕ: Стивън Киплагат (Кения) 2:14:05, Абел Роб (Кения) 2.15:07, Нуни Редуан (Мароко) 2.15:35 ч.

ЖЕНИ: Рут Матебо (Кения) 2:35:20, Клементайн Муканданга (Руанда) 2:35:45, Йешмибет Тадесе Бифа (Етиопия) 2.37:07 ч.

Share Button