Последен ден на регистрация за маратон София

Последният шанс да се регистрирате за маратона на София е 5 октомври.

Най-масовото спортно събитие в България ще се проведе на 13 октомври, като се очакват над 5000 бегачи във всички дистанции – 3 км – масов старт, 10 км, полумаратон (21.1 км) и маратон (42.195 км). Дългите дистанции изискват регистрация, а ако участвате на масовия старт на 3 км, трябва само да си вземете номер.

Организаторите обяваха на пресконференция в София на 1 октомври, че над 800 чужденци от над 50 държави ще участват в събитието. Елитните атлети, които ще участват в София са от Кения, Етиопия и Мароко, а най-добрите български атлети също ще бягат по улиците на София.

Маратонът на София предлага няколко новости и традиции през тази година:

  • За първи пъ се провежда на ново трасе с обиколка 21.1 км
  • Старт финалът ще бъде пред Националната галерия на жълтите павета
  • За първи път в България се провежда маратон с „Бронзов етикет“ от системата за категоризация на ИААФ (Международната асоциация на атлетическите федерации)
  • За първи път България има състезание – член на ИАМС (Асоциацията на международните маратони и бягания на дълги разстояния)
  • За поредна година Маратонът на София е с пет звезди по системата на Европейската атлетическа асоциация за лицензирани шосейни бягания – „Бягане за всички“
  • За поредна година Маратонът на София е национален шампионат за мъже и жени
  • За поредна година Маратонът на София е финал на веригата български маратони „Бягането – начин на живот“

Софийският маратон се развива и вече има ярък международен характер. Освен състезание, той е и възпитание, даване на пример да обичаме нашия град. Новото трасе преминава през много символични за столицата места и това го рекламира като част от бързо развиващия, особено сред младите хора по света, туристически и спортен туризъм. Благодарни сме на кмета на града и на екипа по организацията на маратона, който става все авторитетен и популярен с многото заслужени напоследък световни признания,“ това заяви доц. д-р Тодор Чобанов – зам.-кмет на Столична община на пресконфенцията посветена на маратона.

Повече подробносто за трасето и регистрацията вижте на
https://www.marathonsofia.com/

Share Button