Доха-2019: Бронзови медали в повече

ИААФ или Световна Атлетика, както скоро ще се казва международната асоциация на атлетическите федерации, явно има доста бронзови медали за раздаване. С това впечатление ще остане непредубедения зрител на световното първенство в Доха. В новия свят на Царицата на спортовете никога не можеш да знаеш кога едно класиране е последно.

Напоследък вече е традиция да има награждаване на атлети с медали от световни първенства, които са се провели преди 8, 10 и дори повече години. Причината? Позитивни проби на медалисти от въпросните шампионати при повторно тестване преди да изтече 10-годишната давност. Случаите сега са различни, първият определен за уникален, но много бързо ситуацията се повтори. Вижда се определена тенденция – всички да бъдат доволни и почти всеки протест да бъде уважен от Жури Д’Апел.

Финалът в хвърлянето на чук за мъже се проведе от 21:40 до 22:51 на 2 октомври. След него имаше два протеста. Първият от отбора на Великобритания за присъден фаул на Ник Милър във втория кръг, когато той прати уреда близо до линията на 80 м. Претенциите бяха, че няма доказателства за това, че Милър е докоснал горната част на обръча на кръга и е нарушил правило 187.14 (b). Съответно този опит трябва да бъде вписан като редовен и той да получи право на още три допълнителни хвърляния, тъй като не успя да влезе във финалната осмица. След преглед на видеозаписа решението на съдията и рефера в сектора беше потвърдено.

Два часа по-късно (2:21 след полунощ) обаче излезе ново съобщение на Жури Д’Апел: “От тима на Полша беше подаден протест за валидността на първия опит на Бенце Халаш с твърдение, че той е докоснал земята извън кръга. След преглед на видеозаписите, Жури Д’Апел заключи, че нередностите по провеждане на състезанието са поставили Войцех Новицки в неравностойно положение. Протестът е уважен и решението е Новицки да получи бронзов медал”. Така в класирането се появиха двама атлети на трето място с различни резултати: Халаш със 78.18 и Новицки със 77.69!

Оказа се, че съдиите в сектора наистина са допуснали грешка и Халаш е трябвало да има фаул във въпросния опит, но защо тогава получава бронзов медал? “Журито вярва, че решението при първия опит е повлияло на подхода на унгареца в следващите му хвърляния. Поради тази причина, за да бъде справедливо и към двамата атлети, журито реши да присъди два бронзови медала”. След спорния опит Халаш имаше 4 фаула и само оше един измерен резултат – 73.76. Остава обаче въпросът дали подобна грешка не е оказала влияние на подхода и на други атлети във въпросния финал. Но с това изненадите не спряха.

Финалът на 110 м с препятствия се проведе в 6-ия ден (2 октомври) на надпреварата на “Халифа Стейдиъм” и беше с начален час 23:00. В него участваха девет вместо осем след резултатен протест от Барбадос за Шейн Братуейт. Грант Холоуей спечели титлата за 13.10 секунди. Милан Трайкович завърши последен осми за 13.87. Имаше и дисквалификация на олимпийския и световен шампион Омар Маклауд. Излезе официално класиране и в него Орландо Ортега бе пети, но от испанския отбор подадоха протест, тъй като Маклауд навлезе в пътеката на Ортега след лошо преодоляване на девето препятствие и му оказа влияние върху бягането.

В 21:30 днес (3 октомври), т.е. близо 22 и половина часа след приключването на дисциплината, излезе ново класиране, в което вече имаше двама хърделисти на трето място с различни резултати: Паскал Мартино-Лагард с 13.18 и Ортега с 13.30, а на пето място отиде Венцзун Сие с 13.29. Обяснението на парадокса е в решението на Жури Д’Апел: “Втори протест беше подаден от тима на Испания, в който се твърди, че по време на бягането Омар Маклауд се е препречил и сериозно е повлиял на Ортега. В момента на инцидента испанецът е бил трети, но напредъкът му очевидно е бил възпрепятстван, правейки невъзможно запазването на позиция за медал.

Испанският отбор поиска при това положение по правило 163.2., финалът да бъде проведен отново или атлетът да получи шанс да бяга сам. Ако това искане не бъде удовлетворено, то Испанският тим пожела като жест за честен спорт Ортега да получи медал, който да отговаря на позицията му по време на инцидента. Жури Д’Апел преразгледа случая, прие протеста и отсъди да бъде даден бронзов медал на Ортега”.

Иван Чешанков

Share Button