Доха 2019: Тихомир Иванов не успя в квалификацията след шест фаула

Квалификацията на скок височина за мъже на световното първенство в Доха, Катар на 1 октомври се оказа неуспешна за Тихомир Иванов.

25-годишният българин започна с успех на 2.17, но на следващата височина от 2.22 направи фаул и я премина от втори опит. Следващата кота от 2.26 също създаде трудности на Тихомир и той я преодоля от трети опит.

На 2.29 Иванов направи три добри опита, а в последния летвата се задържа за момент на стойките, но след секунда падна.

Тази височина бе достатъчна за влизане на финала 10 от състезателите, които са я покориха не се наложи да правят опити на квалификационния норматив от 2.31.

Сред финалистите попаднаха и водачът в световната ранглиста Максим Недесекау (Беларус) и Луис Кастро Ривера (Пуерто Рико), които скочиха 2.26 от втори опит, но не успяха на 2.29.

Сред отпадналите фаворити освен Тихомир бяха бронзовият медалист от световното Лондон 2017 Мадж Един Газал (Сирия) и европейският шампион Матеуш Прзибилко (Германия), както и световният шампион от Москва 2013 – Богдан Бондаренко (Украйна).

Тихомир Иванов постави личния си рекорд от 2.31 в квалификациите на предишното световно първенство в Лондон, а по-късно през същата година бе избран за Атлет на България. През тази година Иванов спечели Универсиадата и бе трети на финала на „Диамантената лига“ в Цюрих. И в двата случая той постигна 2.30.

Share Button