Доха-2019: Кендрикс едва вторият с втора световна титла в овчарския скок

Сам Кендрикс (САЩ) стана едва вторият атлет защитил световна титла в овчарския скок. Другият е легендарният Сергей Бубка, който триумфира в дисципилината на първите шест първенства на планетата! Кендрикс повтори успеха си след драматична битка с европейския шампион Мондо Дуплантис (Швеция) и подгласника си от Лондон-2017 Пьотр Лисек (Полша).

Само тримата преминаха 5.80 и деляха първото място, тъй като нямаха грешка до този момент. На 5.87 Дуплантис и Лисек успяха от втори опит, а Кендрикс трябваше да се измъква с третия си скок и остана в битката за титлата, но вече трети в класирането. Американецът обаче реагира по възможно най-добрия начин и преодоля 5.92 от първи опит след като претендентите за трона му вече бяха направили по един фаул.

Пьотр реши да рискува и остави следващите си два опита за 5.97, докато Мондо продължи и успя в третия си скок на 5.92 за да стане еднолично втори. На 5.97 и тримата направиха по два фаула, което означаваше край на състезанието за Лисек, трето място и трето поредно отличие за него от форума след бронзовото от Пекин-2015 и сребърното от Лондон-2017.

Дуплантис вдигна малкото зрители по трибуните на “Халифа Стейдиъм” с отличен трети опит на 5.97 и излезе начело, но Кендрикс отново се справи безапелационно под напрежение, без да има право на грешка. Най-постоянният в сектора през последните 3 години също преодоля 5.97 в третия си опит и си върна първото място, тъй като имаше общо 2 грешки на предишните височини срешу три на Мондо. Летвата беше вдигната на 6.02, но и двамата не успяха да я преминат. Кендрикс се отказа от трети опит, тъй като след третия фаул на Дуплантис вече бе ясно, че отново е световен шампион.

С по 5.70 след голямата тройка последователно се наредиха Бо Канда Лита Бере (Германия), Тиаго Браз (Бразилия), Рафаел Холцдепе (Германия), Валентен Лавийени (Франция) и Клаудио Микел Стеки (Ит).

Иван Чешанков            

Share Button