Доха-2019: Деактивираха акредитацията на Алберто Салазар!

Скандалният треньор Алберто Салазар вече няма акредитация за първенството на планетата в Доха. Това стана ясно преди минути след официално съобщение от ИААФ. От централата на Световната атлетика са деактивирали акредитацията му по молба на USATF (Американската атлетическа федерация).

Ефектът на доминото започна в понеделник късно вечерта, когато USADA (Американската антидопинг агенция) обяви, че две независими 3-членни комисии на AAA (Американската арбитражна асоциация) са взели решения по делата с Алберто Салазар и д-р Джефри Браун и са определили, че и двамата трябва да получат 4-годишни наказания за  

“оркестриране и улесняване на забранено допинг поведение”!

От USATF веднага излезнаха със съобщение за медиите, което завършва така: “Ангажиментът ни за чист спорт и равнопоставеност на всички спортисти не може да се надценява. Акцентът ни остава върху здравето и благополучието на нашите атлети. Предприехме необходимите стъпки за деактивиране на акредитацията на г-н Салазар за световното първенство”.

В момента най-големите имена в тренировъчната група на Алберто Салазар са Сифан Хасан (Холандия), Констанце Клостерхауфен (Германия) и Йомиф Кеджелча (Етиопия). Хасан вече спечели световната титла в Доха на 10 000 м като свали една минута от личния си рекорд и се очаква да избере коя ще бъде втората й дисциплина в първенството – 1500 или 5000 м. Сериите и в двете дисциплини са утре, 2 октомври. Клостерхалфен също е записана и за двете бягания и трябва да направи избор. В световната ранглиста на 1500 м двете са съответно №1 (3:55.30) и №6 (3:59.02), а на 5000 м са №3 (14:22.12 – европейски рекорд) и №4 (14:26.76). Кеджелча, два пъти поред четвърти на 5000 м на световни първенства, е заявен на 10 000 м. В тази дисциплина той има само едно бягане – 26:49.99, трети на квалификацията на Етиопия за световното, която се проведе в Хенгело (Холандия).   

Иван Чешанков       

Share Button