Доха 2019: Ласицкене световна шампионка за трети път, два световни рекорда за девойки на Махучих

Финалът на скок височина за жени на световния шампионат в Доха, Катар на 30 септември донесе трета световна титла за Мария Ласицкене (Русия), два световни рекорда за девойки и сребърен медал за 18-годишната Ярослава Махучих (Украйна).

Четири атлетки преодоляха 2 метра в едно от най-силните състезания в последните години, а Мирела Демирева завърши надпреварата на 10-а позиция с 1.89.

Ласицкене бе в страхотна форма и не направи фаул на нито една височина от 1.84 до 2.04 (включително).

Махучих имаше трудности на 2.00 м, височина, която преодоля от трети опит и изравни личния си рекорд. След това скочи 2.02 от първи опит и постави първия си световен рекорд за девойки, а на 2.04 успя отново в трети опит за още една поправка на върховото постижение. Щастливата украйнка не пожела да скача повече и така Ласицкене вече бе шампионка на света за трети път. Останала сама в сектора Мария пожела 2.08м за да атакува рекорда на Русия, но не успя и в трите си скока.

19-годишната Вашти Кънингам (САЩ) и вицешампионката от преди две години Юлия Левченко (Украйна) също преодоляха 2 метра, но Кънингам заслужи бронза, защото нямаше грешка до 2.02, а Левченко преодоля 2 метра от трети опит.

Най-възрастната в този финал Камила Личвинко (Полша) остана пета с 1.98.

Повече за представянето на Мирела Демирева четете тук

Share Button