От новия брой: Далила Мухамад – новата кралица на 400 м с препятствия

Новият брой на списание „Атлетика“ вече е на пазара, а в разгара на световното първенство в Доха ви предлагаме част от материала за олимпийската шампионка на 400 м с препятствия Далила Мухамад, която подобри световния рекорд през тази година и ще се бори за световмата титла в Катар.

Далила Мухамад е новата световна рекордьорка на 400 м с прeпятствия. Срещу името й вече стоят цифрите 52.20. Постигна го това лято по време на националния шампионат на САЩ на 28 юли. С това бягане тя прати 16-годишния рекорд на рускинята Юлия Печонкина (52.34) в историята.

Далила вървеше дълго и постепенно към този свой успех.

Родена е на 7 февруари 1990 година в предградие на Ню Йорк в семейство на мюсюлмани. Има брат – Хасан, и сестра – Джамила. Сестра й си спомня, че малката Далила била много пъргаво дете: постоянно търчала, скачала по диваните. От местния „Новас трек клуб“ проявяват интерес към нея, когато е още на 4 години – скача прекалено добре за възрастта си. Родителите й обаче смятат, че е твърде рано. Започва да тренира лека атлетика като ученичка, на седем години. Естествено, в началото се пробва в различни дисциплини: спринт, препятствия, скок височина. Тогавашният й треньор е категоричен, че бъдещето й е в хърделите. Майка й обаче е против – като всяка майка и тя се бои детето да не се нарани на тези ужасни препятствия. Обещават й, че няма да бяга тази дисциплина. Обещание, което нито треньорът, нито бъдещата рекордьорка са в състояние да удържат. А 2007-а година определя окончателно по-нататъшната й кариера: Далила става световна шампионка за девойки на 400 м с пр.

През следващата година със спортна стипендия записва специалност „Бизнес“ в Университета на Южна Каролина и става част от университетския отбор „Троянците“. Един от най-силните щатски отбори. Студенти и завършили Университета на Южна Каролина са спечелили близо 300 медала от олимпийски игри, като поне един медал от всяка Олимпиада е златен. Това я мотивира и тя се пуска на много състезания. На студентското първенство през същата година постига личен рекорд 56.49 с трето място във финала. През 2009-а година е национална шампионка на САЩ за девойки, а от Панамериканските игри в нейната възрастова група печели сребърен медал. През 2011-а година стига до 56.04 на 400 м с пр. Далила решава да наблегне на скоростните тренировки през следващата 2012-а година, която е последната й в университета, и подобрява личните си резултати на 60 м с пр. – 8.23, и на 100 м с пр. – 13.33. Пуска се и на олимпийските квалификации на Щатите за Игрите в Лондон, но не успява да се класира.

След като се дипломира, Далила решава да се посвети на професионална кариера и подписва договор с „Найк“. През 2013 година резултатите й бележат стремителен възход. Започва сезона с 55.97, след това на състезание в Калифорния бяга секунда по-бързо – 54.94. Дебютът е в Диамантената лига е повече от впечатляващ: в Шанхай тя завършва четвърта в коронната си дисциплина с ново лично – 54.74. Още 8 стотни падат по време на победата й на Мемориала „Примо Небиоло“ в Италия. Следват 54.33 на турнира „Бислет геймс“ в Норвегия. За да дойде и първата национална титла при жените на шампионата на САЩ с ново лично – 53.83. На световното първенство в Москва силите й обаче стигат до сребърен медал, победена е убедително от чехкинята Сузана Хейнова.

Изненадващо през 2014 година Далила не се появява на големи състезания. Записана е сред участниците на националния шампионат на Щатите, но така и не застава на старт. Доста далеч е от върховата си спортна форма и не може да слезе под 58 секунди. През следващата година получава травма, от която се възстановява трудно и на националното първенство записва скромните за нея 57.33. Това е причината атлетката да се раздели с тогавашната си треньорка Йоланда Демус и да потърси ново предизвикателство при Лоурънс Джонсън, с когото се готви и до ден днешен.

И ето, че идва олимпийската 2016-а година. Далила Мухамад пак е във форма. Тя печели квалификациите на САЩ за олимпийските игри с 52.88. За да дойде звездният й миг на Игрите в Рио 2016, където става шампионка с 53.13, изпреварвайки датчанката Сара Петерсен и своята сънародничка Ашли Спенсър.

Родителите й – вярващи мюсюлмани – заявяват пред медиите, че именно религията, дисциплината и талантът са основните фактори за успеха на дъщеря им.

През следващата година (2017) Далила защитава националната си титла с нов личен рекорд – 52.64 . И разочарование на световното в Лондон – отново сребърен медал с 53.50. Още повече, че златото е спечелено от нейната сънародничка Кори Картър.

Далила Мухамад пропуска 2018-а. Но сега световният рекорд – 52.20, звучи достатъчно респектиращо преди световното първенство в Доха. При това – поставен на мокра след дъжд писта и доста влажно време. 

След рекорда Далила Мухамад сподели, че не е очаквала да бяга толкова бързо, доста рано е и е далеч от финала на Диамантената лига и световното първенство, но се е получило. Любопитно е, че за този сезон с треньора си Лоурънс Джонсън са сменили някои неща в подготовката по сравнение с миналата година и са наблегнали на издръжливостта – тренировките са по-близки до тези за 800 м.

А ето, че световното в Доха вече чука на вратата. Американката не крие амбициите си да прибави златото, което й липсва в колекцията. Това би я направило пълновластна господарка на 400 м с препятствия. Основната й конкурентка се очертава изгряващата американска звезда в дисциплината 20-годишната Сидни Маклафин (с личен резултат 52.75 – световен рекорд за девойки), която също има в актива си световна титла за девойки под 20 години. Именно тя завърши втора на онова рекордно бягане на шампионата на Щатите това лято, победи я на Диамантената лига в Осло и на финала в Цюрих. Така че ни очаква интересен сблъсък между ентусиазма на младостта в лицето на Маклафин и опита на олимпийската шампионка и световна рекордьорка Далила Мухамад.

Боян Ив. Бойчев


Share Button